Totalt systemskifte skal sikre Telenors overlevelse

IT-spaghetti gør det umuligt at handle hurtigt og kundevenligt nok i en presset mobilbranche. Nu skifter Telenor alle sine IT-systemer ud for vende udviklingen.

Foto: Jeppe Bjoern Vejloe. spaghettien af nuværende IT-systemer udskiftes med ét samlet væg til væg-system,Marek Slacik er ny topchef for Telenor.
Læs mere
Fold sammen

Landets næststørste teleselskab tager nu det drastiske skridt at skifte samtlige sine IT-systemer ud i en af de største investeringer, som er gjort herhjemme, for at kunne overleve og komme forrest i kampen om de danske telekunder.

Kontrakten på et ikke-offentliggjort beløb blev mandag eftermiddag skrevet under i Telenors hovedsæde i Oslo og vil om senest to år betyde, at al IT – fra interne systemer til de netsystemer, som kunderne bruger ti    l selvbetjening – skiftes ud med software leveret af det børsnoterede, kinesiske Asia Info Linkage, som også har verdens største teleselskab, China Mobile, på kundelisten.

Det skal få Telenor til at fungere bedre og hurtigere, når spaghettien af nuværende IT-systemer udskiftes med ét samlet væg til væg-system, som skal sikre Telenor et bedre overblik over kundernes forbrug og behov, gøre selvbetjeningen bedre og gøre regningerne klarere.

»Teleselskaberne er bagud i forhold til internetselskaberne, og vi kan ikke levere det, vi skal, med de gamle systemer. Vi ville ikke kunne fortsætte den rejse, som vi er i gang med, hvis vi ikke skiftede ud. Verden kører så hurtigt, at vi ikke kan skifte ud i småbidder. Det må ske mere radikalt. Derfor foretager vi nu en af de største investeringer, som vi har gjort i Danmark, og bygger et helt nyt teleselskab, som vi flytter kunderne over på, når alting kører, så vi kan sætte nye standarder inden for telebranchen,« siger Marek Slacik, administrerende direktør for Telenor Danmark, til Berlingske, uden at ville sætte størrelse på kontrakten.

115 ansatte hos Telenor og over 200 hos Asia Info Linkage er allerede gået i gang med arbejdet, som følges i resten af koncernen.

»Det tager typisk to-tre år, men vi forsøger at gøre det på kortere tid. Vi er nødt til at presse det ned under to år. Telenor har en virkeligt høj sikkerhed, som vi aldrig ville overtræde. Asia Info Linkage er et professionelt og privatejet selskab, som vi ikke ser nogen risiko for at samarbejde med, men jo, vi vil nok arbejde sammen med efterretningstjenesten – det er god praksis,« siger Marek Slacik med henvisning til den furore, som TDCs nylige aftale om at lade kinesiske Huawei overtage TDCs mobilnet fra 2014 førte med sig.

Marek Slacik understreger, at al infrastruktur forbliver i Danmark og drives af danske ansatte. Asia Info Linkage er valgt blandt 15 leverandører, som har været gennem et udskillelsesløb og til sidst vandt blandt tre kandidater.

Han lægger ikke skjul på, at systemskiftet på længere sigt vil give mulighed for at drive Telenor i Danmark med færre ansatte.

»Det er klart, at vi bliver hurtigere, mindre og mere effektive på samme tid. Men lige nu er fokus på en succesrig implementering. Det ville være en meget dårlig start, hvis kunderne oplevede, at systemerne hikkede,« siger Marek Slacik.

Telenor, som i Danmark ejer lavprismobilselskaberne CBB Mobil og Bibob og TV-leverandøren Canal Digital, hører til blandt verdens ti største mobilselskaber og er netop nu i gang med at slå sine danske mobilnet sammen med Telias for at skabe det bedst dækkende net. Teletopchefen understreger, at det arbejde ikke varetages af de samme mennesker, som er involveret i IT-skiftet.