Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Produktionen hos Saab har længe stået stille, da det ikke har været muligt for fabrikken at sikre leverancer fra underleverandører på grund af likviditetsproblemer. Sidst på ugen kom det derudover frem, at virksomheden ikke ville kunne udbetale løn til størstedelen af medarbejderne.
Efter alt at dømme kan mandag blive en ganske afgørende dag for Saab, da det her forventes, at virksomheden vil kunne meddele, om den har haft held til at sælge dens ejendomme i en "sale and lease back" øvelse. Salget af Saabs produktionsejendomme kan efter alt at dømme indbringe virksomheden en lille kvart milliard danske kroner, hvilket ville være nok til at sikre penge til lønninger og underleverandørerne på den korte bane.
Det er det svenske ejendomsselskab Hemfosa, der har vist interesse i at købe Saabs ejendomme, og i følge selskabets direktør Jens Engwall er aftalen stort set på plads.
"Det er en kompliceret handel, og vi er ikke bilmennesker. Men vi arbejder hårdt med at få handlen på plads. Mandag bliver en vigtig dag, og det er afgørende, at det lykkes at nå til enighed," siger Jens Engwall til den svenske erhvervsportal di.se.
Saabs desperate behov for "her og nu" penge skyldes, at virksomheden først til efteråret kan sikre sig en mere langvarig finansiering. Både den kinesiske bilforhandlerkæde Pang Da, den kinesiske bilproducent Youngman og den russiske finansmand Vladimir Antonov har erklæret, at de er villige til at skyde milliarder i Saab for at sikre selskabets langsigtede overlevelse. Tilsammen har de tre stillet Saab omkring tre milliarder kroner i sigte. Men de penge kan tidligst nå frem til Saab om nogle måneder, da det kræver godkendelse hos både svenske, kinesiske og europæiske myndigheder.
I mellemtiden må Saab overleve på kortsigtet finansiering, og her bliver ejendomshandlen set som den absolut mest realistiske løsning. Handlen skal dog ske en af de nærmeste dage, hvis ikke det skal være for sent for Saab.
Uden penge til lønninger balancerer Saab nemlig på kanten af konkurs, da de ansattes fagforbund er tvunget til at indsende en konkursbegæring om en lille uges tid. Konkursbegæringen skal indsendes for at sikre de ansatte ret til lønudbetaling fra en statslig pulje. Bliver Saab først erklæret konkurs, mister den nuværende ejer, hollandske Victor Müller, kontrollen over Saab og dermed muligheden for at sikre ny kapital. En kapital den hollandske ejer i følge flere svenske medier netop nu søger i døgndrift i såvel USA, Sverige og Kina.
Den akutte krise hos Saab får dog ikke ikke kineserne til at ryste på hånden. Pang Da, der i maj bestilte 1900 biler hos Saab for en forudbetaling på 400 mio. svenske kroner, oplyser at de fortsat har tillid til Saab.
"Den nuværende situation forandrer ikke vores tidligere planer. Saab har midlertidige finansielle problemer, men det er ikke fundamentale problemer," siger Wang Yin, talsmand for Pang Da, til Bloomberg News.
Saab blev købt af Victor Müller i 2010, efter den daværende ejer GM havde erklæret, at de ville nedlægge bilmærket efter flere år med tab.