Total udskiftning i toppen på blødende J. Lauritzen

Det gamle rederi J. Lauritzen fik et dundrende underskud i 2015, og sættes nu gang i en stor udskiftning i topledelsen, ligesom rederiet skal have tilført ny kapital.

Direktør for rederiet J.Lauritzen, Birgit Aagaard-Svendsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det sønderbombede tørlastmarked har ramt den danske rederikoncern, J. Lauritzen, usædvanligt hårdt. Og det får konsekvenser for ledelsen og kapitalstrukturen.

Omsætningen dykkede sidste med en fjerdedel til 349 mio. dollar, og resultatet før skat blev et dundrende underskud på 312 mio. dollar mod et minus på 187 mio. dollar året før. Egenkapitalen er dermed mere end halveret til 270 mio. dollar.

Det kæmpe minus skyldes først og fremmest nedskrivninger og hensættelser på 282 mio. dollar, som delvist blev opvejet af 75 mio. dollar fra kompensationer fra ophør af kontrakter.

Den negative økonomisk udvikling betyder, at der skal skydes ny kapital i rederiet.

»Med henblik på at styrke balance og likviditet er der opnået enighed med vor ejer Lauritzen Fonden om tilførsel af ny kapital på omkring 19 mio. dollar, samt overførsel af en række ikke-strategiske aktiver og forpligtelser til det af Lauritzen Fonden helejede LF Investment ApS. Transaktionerne vil øge J. Lauritzen's likviditet med USD 125 mio. i løbet af 2016,« skriver rederiet i sin regnskabsmeddelelse.

Rederiet oplyser samtidig, at bestyrelsesformand Bent Østergaard og næstformand Ingar Skaug ikke genopstiller til valg til bestyrelsen. I stedet vil den tidligere DSB-topchef og fyrede Falck-direktør Jesper T. Lok blive valgt til formand, mens advokat Niels Heering bliver næstformand for bestyrelsen.

Oveni vil direktør Birgit Aagaard-Svendsen, der siden 1998 har været ansvarlig for økonomi, finans, IT m.v., gå på pension i forbindelse med sin 60-års fødselsdag og »søge udfordringer uden for J. Lauritzen«. Hun vil fratræde senest ved udgangen af august, oplyser J. Lauritzen.

I år venter J. Lauritzen at den globale økonomiske aktivitet vil vokse lidt hurtigere end i 2015, men rederiet vurderer samtidig, at der er en risiko for et yderligere fald i den kinesiske vækstrate for import af råvarer, som fortsat vil påvirke J. Lauritzens tørlastaktiviteter.

Ledelsen venter et driftsresultate på EBITDA-niveau for 2016 på niveau med de minus 41 mio. dollar, det blev til 2015, modsvaret af særlige poster, der vil bidrage positivt som følge af anvendelsen af hensættelser.

Afskrivninger vil blive reduceret som følge af salg af aktiver, og finansielle poster forventes forbedret som følge af den betydelige slankning af vor balance og salg af finansielle aktiver.