Total kasketforvirring omkring OW Bunker

Flere af de helt centrale aktører omkring det nu konkursramte selskab OW Bunker har haft flere forskellige kasketter på i forbindelse med børsnotering, ledelse og nedlukning af ­selskabet. Berlingske Business gennemgår her de mange kasketter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To banker, to bestyrelses­medlemmer og to advokatfirmaer har haft flere forskellige kasketter på i forbindelse med børsnotering, ledelse og nedlukning af skandale­selskabet OW Bunker.

Det gælder advokat­firmaerne Plesner og Kromann Reumert, bestyrelsesmedlemmerne Jakob Brogaard og Søren Johansen samt bankerne Nordea og Carnegie – og endelig også kapitalfonden Altor selv, der solgte 65 procent af sine aktier i marts og fortsat var storaktionær, da selskabet krakelerede for en uge siden.

Berlingske Business har gennemgået de involveredes roller i det konkursramte selskab:

BESTYRELSEN

Vagthund og bestyrelses­medlem Jakob Bro­gaard

To kasketter har også tidligere bestyrelsesmedlem i OW Bunker, Jakob Brogaard. Han er nemlig medlem af Finanstilsynets bestyrelse, som har det overordnede ansvar for godkendelse af prospekter ved børs­noteringer.

Politikere fra Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har været ude og sige, at Brogaard må forlade såvel posten i Finans­tilsynet og posten som formand for Finansiel Stabilitet, hvis han involveres i en retssag som ansvarligt bestyrelesmedlem i OW Bunker.

Tidligere bestyrelsesmedlem i OW Bunker, Jakob Brogaard, er også medlem af Finanstilsynets bestyrelse, som har det overordnede ansvar for godkendelse af prospekter ved børs­noteringer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Beck.

Jakob Brogaard sagde torsdag, at han har signaleret til Finanstilsynet og Erhvervs­ministeriet, at han er parat til at trække sig fra begge poster, hvis ministeriet mener, at han står i vejen.

Formanden for Finanstilsynets bestyrelse, juraprofessor ved Københavns Universitet Mads Bryde Andersen, mener ikke, at der er problemer med Brogaards sæde i bestyrelsen:

»Som sagen står nu, er der intet problem i relation til Jakobs rolle i Finanstilsynets bestyrelse. Et sådan problem ser jeg kun i et scenarie, hvor Finanstilsynets rolle i forbindelse med godkendelsen af prospektet bliver inddraget i et eller andet sagskompleks.

Hvis en sådan sag når bestyrelsen, siger det sig selv, at Jakob er inhabil, så han må træde uden for døren under sagsbehandlingen,« skriver Mads Bryde Andersen i en e-mail.

Søren Johansen i både OW Bunker, Altor og Carnegie

OW Bunkers tidligere næstformand, Søren Johansen, bar også mindst to kasketter. Dels som næst­formand i oliehandelsselskabet og dels som bestyrelses­medlem i Carnegie Asset Management, som godt nok er en anden del af Carnegie end den, der stod for børsnoteringen. Men begge dele ejes af Altor.

Søren Johansen, advokat, og tidligere bestyrelsesmedlem i OW Bunker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner.

Søren Johansen siger – som han har sagt flere gange før:

»Konkursen er en tragisk sag, og nu må vi finde ud af, hvad det er, der egentlig er sket.«

Mere vil han ikke sige, men henviser til, at Altors rolle – og dermed også hans egen rolle – i både Carnegie og OW Bunker fremgår af børsprospektet.

ADVOKATERNE:

Plesner risikerer uheldig dobbeltrolle

Advokatfirmaet Plesner, som er et af Danmarks absolut største, har mindst tre forskellige roller. Tilbage i 2007 rådgav Plesner kapitalfonden Altor, da fonden købte OW Bunker, og siden rådgav firmaet bankerne ved udarbejdelsen af børsprospektet.

Senest er Plesner udpeget som kurator i konkursboet efter OW Bunker, og firmaet skal på et tidspunkt forholde sig til, om der skal føres erstatningssager mod ledelsen i OW Bunker, den sælgende kapitalfond Altor eller bankerne, der sendte olieselskabet på børsen.

Kobbertårnet på Amerika Plads i Københavns Nordhavn huser advokatfirmaet Plesner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen.

Juraprofessor ved Københavns Universitet og formand for Konkursrådet Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen vurderer, at dobbeltrollen kan være problematisk:

»Det er ikke en usandsynlig tanke, at konkursboet kunne finde på at rejse et erstatningskrav vedrørende emissionen. I det tilfælde er Plesner selvfølgelig i en uheldig dobbeltrolle, hvis advokatfirmaet på den ene side repræsenterer boet og på den anden side har rådgivet ved udformningen af prospektet.«

»Principielt kan man godt forsvare det, fordi der er to kuratorer, og den anden, Gorris­sen Federspiel, kan tage sig af ting, der måtte vedrøre prospektet. Men hvis en væsentlig del af kuratorernes arbejds­opgaver i boet angår ting, hvor Plesner er inhabil, så burde man have undladt at vælge Plesner til kurator fra start,« siger han.
Ledende partner og bestyrelsesformand i Plesner Jørgen Permin har meldt ud, at advokat­kontoret har konkluderet, at der ikke er problemer med habiliteten.

Kromann sagde nej til kuratorjob

Danmarks største advokatfirma, Kromann Reumert, har haft to forskellige kasketter på.

Kromann Reumert rådgav OW Bunker i forbindelse med udarbejdelsen af prospektet forud for børsnoteringen og nåede også at være rekonstruktør i de bare to dage i forrige uge, inden selskabets bestyrelse begærede OW Bunker overraskende hurtigt konkurs. Dermed var det Kromann, som i sidste ende konkluderede, at OW Bunker ikke kunne reddes. Det skete efter, at Altor og de 13 kredit­givende banker ikke var i stand til at blive enige om, hvem der skulle komme med penge.

Kromann Reumert var også i spil til at blive kurator, men ifølge Berlingskes oplysninger valgte advokatfirmaets ledelse »ud fra en forretningsmæssig vurdering« at takke nej til opgaven for at undgå kasketforvirring.

Dertil kommer, at Altors danske chef, Søren Johansen, er mangeårig chef for netop Kromann Reumert, og det ville ligeledes kunne skabe tvivl om habiliteten, lød rationalet i Kromann.

BANKERNE:

Nordea investerede også i Altor

Nordea har en hel række OW Bunker­kasketter hængende på sin knagerække. Banken er en af de store kreditgivere, og banken spillede en central rolle under de hektiske redningsforsøg i dagene op til konkursen. Som tidligere beskrevet i Berlingske forsøgte Nordea sammen med de øvrige banker at få Altor til at bakke op om en rednings­plan, som betød, at Altor skulle stille med nye penge til OW Bunker. Det ville Altor ikke, og så faldt det skrøbelige selskab sammen.

Derudover har Nordea sammen med Carnegie og Morgan Stanley spillet en meget stor rolle i børsnoteringen af OW Bunker, som såkaldt joint bookrunner.

Foto: Søren Bidstrup.

Men her slutter det ikke. Nordea var nemlig også – ifølge børsprospektet – indirekte medejer af OW Bunker både før og efter børsnoteringen. Nordea har nemlig investeret i Altor Fund II, som var den samme, der i sin tid købte OW Bunker, og hvori de 35 procent af aktierne i det nu kuldsejlede selskab ligger.

»Vi har som en stor bank mange kunder med forskellige behov, og vi tilbyder mange typer af finansielle ydelser. For at kunne håndtere det, har vi vandtætte skotter – de såkaldte Chinese Walls – i banken. De sikrer, at vi undgår interessekonflikter, og vi har klare procedurer på plads, så vi overholder alle regler,« siger Stephan Ghisler-Solvang, pressechef i Nordea.

Carnegie – to fluer med ét smæk

Den svenske kapitalfond Altor købte som bekendt OW Bunker i 2007 gennem fonden Altor Fund II. To år efter købte Altor også via sin Altor Fund III 68 pct. af Carnegie Holding, som er moderselskab for Carnegie Investment Bank.

Da OW Bunker skulle børsnoteres, bad Altor sin egen investeringsbank om at være hovedbank sammen med Morgan Stanley – såkaldt Joint Global Coordinator, som der også redegøres for i børsprospektet. Altor slog dermed to fluer med ét smæk og tjente milliarder på børsføringen af olieselskabet samtidig med, at Carnegie tjente et større millionbeløb på at stå for børsnoteringen.
Ejersammenfaldet hænger dog ikke sammen med, at Altor hyrede Carnegie til opgaven, fastholder investeringsbanken.

»Den kunderelation, som Carnegie har og har haft med Altor i forskellige projekter, er som med andre kunder. Carnegie vinder opgaver i konkurrence med andre aktører,« skriver Carnegies pressechef i Sverige, Rickar­d Buch, i en e-mail til Berlingske.

Foto: Kasper Palsnov.