Total dropper nordjysk skifergas

De stærkt kontroversielle boringer efter skifergas i Nordjylland er blevet stoppet af Total. Der var ikke nok gas at komme efter.

Foto: BENOIT TESSIER

En af de mest omdiskuterede og kontroversielle jagter på undergrundens ressourcer i Danmark stoppes nu. Det skriver TV2 Nord.

Det er den fransk virksomhed Total, der nu selv stopper boringerne efter skifergas ved den nordjyske by Dybvad.

»Total har meddelt, at de stopper boringen efter skifergas i Dybvad. Total har fundet skifergas, men der var ikke nok til, at de ville gå videre med boringerne, og derfor lukker boringen i Dybvad nu permanent. Det giver en vigtig afklaring for de mange bekymrede borgere i Dybvad,« siger klima-, forsynings- og energiminister Lars Christian Lilleholt til TV 2.

Boringerne har tiltrukket sig meget stor opmærksomhed fra borgere såvel som politikere. Lokale modstandere og miljøorganisationer har kæmpet indgående mod skiffergasprojektet i Nordjylland, og selvom det ikke er deres indsats, der har afgjort kampen, noterer de sig alligevel en sejr.

»Det er helt fantastisk. Det eneste, vi kan være bekymrede for, er, om Total kan finde på at vende tilbage. Så selvfølgelig er vi lettede, men vi fortsætter vores kamp,« siger Anne-Marie Kristensen, der er boringens nærmeste nabo, til TV2.

Retten til at bore efter skiffergas er ikke givet til andre end Total, og da der er indført et stop for uddeling af nyt tilladelser, er der ikke andre, der kan genoptage Dybvad-boringer.