Torskegilde om milliarder i svenske kapitalfonde

Ejerne af kapitalfond har på tre år hævet 2,8 milliarder kroner. Pengene kontrolleres formelt af en ukendt velgørenhedsfond i Schweiz, men det svenske skattevæsen vil have del i pengene.

De svenske myndigheder er på jagt efter skattekroner hos grundlægger af kapitalfonden Nordic Capital, Robert Andreen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pekka Sakki/LEHTIKUVA / SCANPIX
En håndfuld ejere af den svenske kapitalfond Nordic Capital har på tre år hævet 2,8 milliarder svenske kroner, svarende til 2,3 milliarder danske kroner. Pengene er placeret i en schweizisk velgørenhedsfond, som formelt kontrollerer milliarderne, skriver det svenske dagblad Dagens Industri.

Afsløringen kommer op til næste uges retssag, hvor de svenske myndigheder vil forsøge at få ejere af kapitalfonde til at betale en større bid af deres milliardindtjening til skat.

Skattevæsenet i Sverige vil have kapitalfondsejerne til at betale 55 procent i skat af en del af ejernes indtægter, som de hævder er løn. Modparten anser derimod pengene som kapitalindtægter, som blot skal beskattes med 25 procent.


Nordic Capital bliver opkrævet 702 millioner svenske kroner, svarende til ca. 586 millioner danske kroner, mens kapitalfonde over en bred kam opkræves ikke mindre end 5 milliarder svenske kroner af de svenske myndigheder.  

 Nordic Capitals svenske rådgivningsfirma, NC Advisory, siger til avisen, at de er overbeviste om, at de vil vinde sagen og dermed undgår at betale en halv milliard kroner til de svenske myndigheder.

Hovedpersonerne i sagen er grundlæggerne af Nordic Capital, Robert Andreen og Morgan Olsson samt Bo Söderberg.

De mundtlige forhandlinger indledes på tirsdag.

I Danmark er Nordic Capital aktive i form af ejerskab i stålentreprenør Bladt Industries, Kompan, som producerer udstyr til legepladser, logistikvirksomheden Unifeeder og Sport-Master.