Torms formand tror på rederiets overlevelse

Trods dyb krise og en forventning om negativ egenkapital ved årets udgang, forventer rederiet Torms bestyrelsesformand Flemming Ipsen, at selskabet kan klare sig gennem stormen og fortsætte driften.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det fortæller han på Torms ordinære generalforsamling torsdag formiddag

Når et selskab som Torm er udsat for et kapitaltab, er det bestyrelsens opgave at trykprøve om selskabets eksistensberettigelse er tilstrækkelig solid til at videreføre driften, mens mulighederne for en rekapitalisering undersøges og implementeres.

"Torms bestyrelse vurderer, at det er fuldt forsvarligt at fortsætte driften i en mellemliggende periode," lyder det i Flemming Ipsens beretning, der på forhånd er udsendt som fondsbørsmeddelelse.

Det begrunder han med, at restruktureringsaftalen fra 2012 har givet et økonomisk sikkerhedsnet med en tilgængelig likviditet på mere end 100 mio. dollar dags dato, ligesom de afgørende pengestrømme fra driften er positive.

Netop pengestrømmene er afgørende for Torms evne til at betale sine renter og dermed holde skibene i vandet.

Torm har ifølge formanden "det fornødne økonomiske råderum og opbakning fra långiverne til at fortsætte arbejdet og sikre en langsigtet kapitalstruktur."

Dette gør sig også gældende efter den planlagte tilbagebetaling af den trukne del af arbejdskapitalfaciliteten på 100 mio. dollar ved forfaldstidspunktet i september 2014, hvor den indfries, forklarer Flemming Ipsen.

Torm er udover fem år med blødende bundlinjer også presset af, at bankerne har overtaget kontrollen med rederiet, og samtidig er bankerne begyndt at videresælge de enorme gældsposter til finansielle investorer, hvilket kan gøre det endnu mere uoverskueligt at få en langsigtet aftale om fremtidens kapitalstruktur i hus.

"Denne strukturerede proces er nu i en fase, der blandt andet involverer en række eksterne interessenter med henblik på yderligere at udforske mulighederne for en strategisk transaktion eller en kapitalmarkedstransaktion i løbet af 2014. Selskabet og dets långivere er i dialog med interesserede aktører om forskellige former for konstruktioner," fortæller Flemming Ipsen.

Han tilføjer, at bestyrelsen er overbevist om, at der er stor værdi i selskabets organisation, brand og kundeportefølje, og at selskabet således står godt rustet til at drage fordel af det forventede opsving inden for tankskibssegmentet.

"Afslutningsvis vil jeg fremhæve, at det er bestyrelsens vurdering, at betingelserne for den fortsatte drift absolut er tilstede i en periode, mens mulighederne for en rekapitalisering undersøges og implementeres. Vurderingen beror på den igangværende proces for rekapitalisering og selskabets positive likviditet," siger Flemming Ipsen.

Mange af Torms tab er en konsekvens af, at bankerne har gennemtrumfet salg af selskabets skibe med tab til følge. Det har allerede reduceret Torms flåde med en tredjedel. Det åbne spørgsmål er, hvilken aftale der kan findes med nye investorer, og hvor stort det fortsættende Torm bliver.

Torm forventer et underskud i 2014, der kan blive så stort som 280 mio. dollar, hvilket vil æde den bogførte egenkapital på 118 mio. dollar og mere til.