Torm er helt på plads med restrukturering

Endelig kan det sidste punktum sættes i Torms langstrakte restrukturering.

Endelig kan det sidste punktum sættes i Torms langstrakte restrukturering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Tolstrup

Endelig kan noget nær det sidste punktum tilsyneladende sættes i rederiet Torms langstrakte restrukturering.

Mandag aften fik det traditionsrige tankskibsrederi alt på plads i den aftale, der har taget flere år at forhandle hjem, og som betyder store ændringer i Torms sammensætning og udsigter.

Det kommer efter mange turbulente år, hvor pengene fossede ud af Torm, så rederiet sad i gæld til op over halsen og kun overlevede på kreditorernes nåde.

- Det er en stor glæde for mig, at Torm via denne restrukturering genvinder sin økonomiske og strategiske fleksibilitet. Restruktureringen og Torms stærke driftsmæssige platform skaber et stærkt fundament for fremtiden, når vi stævner ud mod nye horisonter, udtaler Jacob Meldgaard, direktør for Torm, i en meddelelse.

Som første led i aftalen er Torms gæld nedskrevet fra 1,4 mia. dollar til 561 mio. dollar, og der er samtidig indskudt 25 skibe og seks nybygninger i Torms flåde, der nu vokser til i alt 74 produkttankskibe.

Gælden har seks år at løbe på, og de første afdrag er på 26,9 mio. dollar i 2017 og 53,7 mio. dollar hver i 2018, 2019 og 2020. Dog skal der også løbende betales mindre beløb i forbindelse med skibsfinansiering.

Til gengæld er der udstedt nye aktier, så de nuværende aktionærer er udvandet så kraftigt, at de kun sidder med 0,8 pct. af de knap 96 mia. aktier i det restrukturerede rederi.

Ny storaktionær er Oaktree Capital Management, som ejer 62 pct. af de almindelige A-aktier og desuden har en "gylden" C-aktie, der giver ret til at vælge alle undtagen ét bestyrelsesmedlem og bestemme de fleste vedtægter.

De resterende godt 36,2 pct. af rederiet tilfalder de banker, der har konverteret gæld til aktier. Blandt andet er Goldman Sachs og DW Partners blevet ejere af henholdsvis 6,17 pct. og 6,36 pct. af A-aktierne, mens fem andre banker fra - Nordea, Danske Bank, HSH Nordbank, DBS Bank og Deutsche Bank - ikke længere er storaktionærer.

Mindretalsaktionærerne har fået ret til at udpege en særlig "trustee", der via en særlig B-aktie kan vælge næstformanden i bestyrelsen og en observatør samt nedlægge veto mod visse ændringer i selskabet.

Efter restruktureringen har Torm også fået nok sikkerhed til at melde forventninger ud for 2015. De lyder i øjeblikket på en driftsindtjening (EBITDA) på 170 til 210 mio. dollar og et overskud før skat på 100 til 140 mio. dollar.

Til sammenligning tabte Torm i årene 2010-2014 i alt 1615 mio. dollar før skat, senest 283 mio. dollar i 2014.

Derudover har Torm i øjeblikket 125 mio. dollar i likvider og en ny kassekredit på 75 mio. dollar, som der ikke er trukket på, oplyser rederiet.

Mens der nu formelt er styr på restruktureringen, er der dog udsigt til flere tekniske skridt som led i aftalen. Blandt andet skal der vælges en ny bestyrelse, og Oaktree har planlagt at lave et omvendt aktiesplit, så hver 1500 Torm A-aktier bliver til én ny A-aktie. Det skal ske på en ekstraordinær generalforsamling, der er planlagt til anden halvdel af august 2015.

Torm-aktien falder tirsdag 4,7 pct. til 0,391 kr. oven på meddelelsen om restruktureringen. Det værdisætter dog fortsat rederiet, hvis man medregner alle A-aktier, til mere end 37 mia. kr. - eller mere end 60 gange så meget som det forventede overskud efter skat i 2015.

/ritzau/FINANS