Torm-ejer blev forgyldt ved omstridt handel

De sidste fem år har rederiet Torms græske storaktionær Gabriel Panayotides selskab, Beltest, tjent over 160 millioner kroner på at købe et skib af det danske selskab og efterfølgende leje det til Torm, hvilket har vakt opsigt internt i virksomheden.

Torm har svært ved at få nye investorer, fordi den græske storaktionær skræmmer nye investorer væk. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der stod en række købere klar til at købe skibet »Torm Hilde«. Alligevel valgte virksomhedens bestyrelse at sælge skibet til selskabet Beltest, der er ejet af den græske storaktionær Gabriel Panayotides og hans familie.

Siden valgte Torm at leje skibet af sin græske ejer, hvilket vakte undren og modstand internt i virksomheden, og indtil nu har kostet den børsnoterede danske virksomhed 163,5 millioner kroner i årlig leje.

Det fremgår af de seneste fem års regnskaber fra det børsnoterede rederi, hvor handlen figurer under punktet Nærstående Parter til sidste i regnskabet.

Alene sidste år betalte Torm over 25 mio. kr. for at leje det B&W-byggede produkttankskib af sin græske ejer og dennes cypriotiske selskab Beltest, der ejer 32,2 procent af aktierne i Torm.

»Der er åbenlyse faldgruber med sådanne handler. Det er vigtigt, at der transparens, og at man sørger for, at handlen foregår efter armslængdeprincippet. Selskabets interesse skal sættes over ens egne interesser, og derfor er det godt at få eksterne parter til at vurdere priser og lignende,« siger ekspert i børsret og corporate governance ved CBS (Copenhagen Business School), Caspar Rose.

Skibet sejler stadig med Torms karakteristiske orange farve men har altså siden 2005 været ejet af Beltest, som også har omdøbt det 15 år gamle skib til »Bel Taylor«.

Aktionær står stærkt

Ifølge flere kilder i shippingindustrien er et problem ved en sådan handel ikke blot, om der har været tale om vandtætte skotter og markedspriser men i høj grad også, at såfremt der sker problemer undervejs med tankskibet, vil aktionæren altid have bedre kort på hånden til at få sine krav ført ud i livet i forhold til virksomheden.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra hverken Gabriel Panayotides eller Torm-formand N.E. Nielsen.