Toptelefon som »byggesæt« med B&O-lyd

De første overraskelser fra verdens største mobilmesse er ny toptelefon fra LG, der kan omdannes til såvel digitalkamera som stereoanlæg med hjælp fra B&O, og Huaweis første Windows 10-tavle-PC som konkurrent til Microsofts Surface Pro.

I LGs nye flagskibstelefon, G5, kan forskellige dele skiftes ud, som det bliver vist her ved præsentationen i Barcelona på Mobile World Congress. Foto: Toni Albir, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: TONI ALBIR

En ny toptelefon, der kan udvides som en slags byggesæt, og en helt ny Windows 10-konkurrent til Microsofts ellers dominerende Surface-PC er to af de første overraskelser ved tyvstarten på verdens største mobilmesse.

Den sydkoreanske mobilgigant LG lagde søndag for i Barcelona, hvor Mobile World Congress holder frem til 25. februar, ved at præsentere sin nye toptelefon, G5, som kan udvides med ekstra dele og på den måde få ekstra funktioner. Internetgiganten Google vides at arbejde med samme tanker, men LG er først på markedet med sin 5,3 tommer store og 159 gram tunge G5-telefon, der bliver den nye topmodel. Den har endnu ikke fået prisskilt på.

Stereolyd fra B&O

Af de to såkaldte G5-»venner« kommer det ene modul, en 32-bit digital-til-analog-konverteringsenhed fra den danske lyd- og TV-producent Bang & Olufsen (B&O), og dermed kan telefonen afspille lyd i højere opløsning og dermed med flere detaljer, end hvis man kobler et par gode hovedtelefoner eller gode højttalere til telefonen. LG Hi-fi Plus kaldes denne dims, der skydes på telefonen i bunden, og som B&Os division B&O Play står bag.

Den anden mulighed er en kameraudvidelse, LG Cam Plus, som skal gøre det lettere at tage billeder med én hånd. Her kan man dreje med fingrene for at zoome ind og ud, og der er en knap til at tage billederne med, som man kender det fra et rigtigt kamera. Udvidelsen tilfører samtidig 40 procents ekstra batteritid til telefonen. LG Cam Plus sættes ligeledes på i bunden, så telefonen får en slags ekstra pude på.

LGs G5-telefon er i sig selv udstyret med to kameralinser på bagsiden. Den ene er en almindelig af slagsen. Den anden kan se 135 grader bredt, hvilket skulle betyde, at motivet rækker ud over, hvad man selv kan se. Det skulle være nyttigt, når man fotograferer landskaber eller grupper af mennesker. Den ekstra linse har dog kun en opløsning på otte megapixler, altså halvdelen af den normale kameralinse.

LGs første VR-briller

360 VR er LGs første briller til den virtuelle virkelighed (VR), hvor man kan træde ind i f.eks. spil uden at skulle bruge en mobiltelefon. Foto: Toni Albir, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: TONI ALBIR.

G5 viser på selve skærmen både tid og indkomne, nye beskeder, uden at man behøver at vække telefonen fra dvaletilstanden.

LG lancerede også sine første briller til virtuel virkelighed (VR), 360 VR. Modsat Samsungs tilsvarende sætter man ikke sin mobiltelefon ind i brillerne. De har to indbyggede skærme, en til hvert øje, og kan vise billeder i højere opløsning (638 pixler pr. tomme), således at telefonen kan bruges som kontrolpult i stedet for at sidde inde i brillerne. Heller ikke 360 VR har fået en officiel pris endnu.

Med VR-briller på træder man ind i en virtuel verden, hvor det, som man ser, ændrer sig, afhængigt af i hvilken retning man bevæger sig. Man går altså rundt inde i f.eks. et spil. Den virtuelle virkelighed ventes at blive et stort, nyt marked for teknologiproducenterne i 2016. Mange af de store står på spring til at sende deres særlige briller på markedet.

Huawei giver Microsoft konkurrence

Huaweis topchef, Richard Yu, præsenterer den nye MateBook - Huaweis første Windows 10-computer, hvor tastatur og skærm kan skilles ad og skærmen fungere som en tavle-PC. Der er også digital pen til. Foto: Lluis Gene, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LLUIS GENE.

Den kinesiske gigant, Huawei, som herhjemme står for TDCs mobilnet, fremviste søndag sin første Windows 10-tavle-PC, den 12 tommer store MateBook. Den kan få klikket et tastatur på og kan betjenes med en pen, og på den måde bliver den en konkurrent til Microsofts dyre tavle-PC, Surface Pro 4, som efterhånden har fået tag i mange.

Dermed begynder kampen på markedet for såkaldte 2-i-1-PCer at forstærkes. Også Lenovo og Samsung har lignende varer på vej, og Apple forsøgte sig i november med sin kæmpe iPad Pro med pen og tastatur men med Apples eget iOS-styresystem.

Huaweis MateBook er både tyndere og lettere (6,9 millimeter og 630 gram) end Surface Pro, fordi den bruger de nye USB-C-stik, som er mindre end de tidligere USB-stik. Det betyder til gengæld, at alt udstyr med de hidtidige USB-stik ikke kan kobles til uden brug af en omformer, som også har indbygget port til et fast internetkabel.

MateBook, der vil koste fra 4.600 kroner (699 dollars) og dermed være billigere end Microsofts Surface Pro, har fingeraftrykslæser indbygget på siden, så man ikke behøver at koble tastaturet til for at bruge funktionen.

Huawei har sparet lidt på hestekræfterne indeni. Processoren er en Core M af slagsen og ikke de kraftigere Core i5 eller Core i7, som sidder i de bedre bærbare PCer. Der er 4 gigabyte RAM-arbejdshukommelse og 128 gigabyte lagerplads i den mindste model.

Tastatur og pen vil koste 1.850 kroner (277 dollars) oveni.

Samsung på vej med ny toptelefon

Samsung, der er verdens største mobilproducent, vil søndag aften præsentere sin nye toptelefon, Galaxy S7, og mandag morgen åbner Mobile World Congress så officielt med endnu en stribe lanceringer af nyt udstyr.