Topsøe bygger for knap en milliard i Kina med pensionspenge

Iværksættergiganten Topsøe åbner i 2015 en ny fabrik i Kina til 900 mio. kr. IFU, Pædagogernes Pensionskasse og PKA skyder 140 mio. kr. ind i aktiekapital.

Den nu afdøde Haldor Topsøe besøgte i 2011 fabrikken i Bangladesh Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Haldor Topsøe, der er en af dansk erhvervslivs førende iværksættere og globale aktører,investerer nu sammen med to pensionskasser og Investeringsfonden for Udviklingslandene, IFU, 900 mio. kr. i en ny fabrik i Kina.

IFU og pensionsselskaberne Pædagogernes Pensionskasse og PKA bidrager med 140 mio. kr. i aktiekapital.

Katalysatorer er en af den danske koncernes store sællerter over hele verden. På fabrikken, som Topsøe A/S for tiden er i gang med at bygge, skal der produceres katalysatorer til rensning af udstødningsgassen fra dieselkøretøjer.

"Fabrikken vil styrke vores tilstedeværelse og markedsposition i Kina, og vier sikre på, at den regulering, som den kinesiske regering gennemfører, vilskabe attraktive muligheder for os inden for katalysatorer til dieselkøretøjer,siger Bjerne S. Clausen, CEO i Haldor Topsøe.

Første del af fabrikken, der ligger i Tianjin cirka 100 km øst for Beijing,er ventes at være klar til at blive taget i brug i 2015, mens anden del skal være klar i begyndelsen af 2016. Stigende luftforurening og voldsom smog i mange af Kinas større byer har fået den kinesiske regering til at indføre skrappere regler for udledning af blandt andet nitrogen oxider (NOx) fra dieselbiler.

Ifølge Bjerne S. Clausen åbner det nye markedsmuligheder for Haldor Topsøe. Selskabet er verdensførende indenfor katalyse, blandt andet på r rensning af udstødningsgasser fra dieselkøretøjer som busser og lastbiler.

Haldor Topsøe har tidligere arbejdet sammen med IFU i andre projekter og har derfor ønsket at inddrage IFU’s viden fra 130 investeringer i Kina. IFU indskyder aktiekapital og bidrager dermed til at reducere, Haldor Topsøes finansielle risiko. IFU investerer 65 mio. kr. og bidrager derudover med yderligere aktiekøb for 75 mio. kr. via IFU Investment Partners (IIP), der er en investeringsfond, som IFU administrerer på vegne af pensionsselskaberne PKA og PædagogernesPensionskasse.