Topsil-topchef: Derfor er resultatforventningerne sænket

En ændret salgsmiks over mod produkter med lavere margin er den primære årsag til, at den Frederikssund-baserede producent af siliciumskiver Topsil trods en oppræciseret salgsprognose nu kun forventer at nå en indtjening i den lave ende af det tidligere udmeldte forventningsinterval på 14-24 mio. kr. for driftsresultatet (EBITDA).

Foto: Christian Als. Kalle Hvidt Nielsen, administrerende direktør hos Topsil.
Læs mere
Fold sammen

»Når vi i starten af året sætter forventningerne op, er der lidt usikkerhed, om hvordan tingene udvikler sig med hensyn til pris og miks osv., og det er primært et element omkring miks, som har ændret sig og gør, at vi får en lidt lavere indtjening«, forklarer Kalle Hvidt Nielsen, administrerende direktør hos Topsil, i et interview med Ritzau Finans.

Forventningerne til omsætningsvæksten er ellers blevet løftet til 2-5 pct. fra tidligere meddelt 0-5 pct., hvilket blandt andet er påvirket af, at selskabet i tredje kvartal solgte noget såkaldt "remelt" - restsilicium fra Float Zone-produktionsprocessen - for 3,3 mio. kr.

»Det har vi solgt til nogenlunde kostpris, hvilket selvfølgelig påvirker vores margin i negativ retning, og så har der været et miks over mod produkter, hvor der er en lidt lavere indtjeningsmargin, end vi oprindeligt havde forudsat«, siger Kalle Hvidt Nielsen.

»Vi opfatter det som meget små justeringer, når vi kigger på det store samlede billede, men det har selvfølgelig en effekt, og derfor gør vi også opmærksom på det«, uddyber Topsil-direktøren om de justerede forventninger.

I de nye forventninger ligger der implicit også forventninger om et noget svagere fjerde kvartal end det tredje kvartal, som selskabet tirsdag løftede sløret for.

I tredje kvartal steg omsætningen til 65,8 mio. kr., hvilket var 25 pct. mere end i samme periode sidste år - men det vurderer Topsil er påvirket af en tidligere fakturering af forventet fjerde kvartals-omsætning. Det vil så omvendt komme til at ramme fjerde kvartal.

»Hvis du regner lidt på kvartalerne vil du se, at fjerde kvartal, med de forventninger vi har meldt ud, ikke ser fantastisk ud. Vi forsøger at gøre opmærksom på, at der altså er noget omsætning, som er kommet lidt tidligere ind, og som vi normalt ville antage egentlig hører med i fjerde kvartal«, siger Kalle Hvidt Nielsen.

Om omsætningen lige falder i det ene eller andet kvartal afgøres af forhold som afsendelse og modtagelse af varer, og hvornår der er risikoovergang mellem Topsil og kunderne.

»Der er nogle regler og hårfine grænser for, hvornår det lige sker. Der er lidt tilfældige udsving, og denne her gang er det svunget helt i den ene retning i forhold til, hvad der ellers har været middel. Derfor bliver tredje kvartal lidt positivt påvirket, mens fjerde kvartal bliver en lille smule negativt påvirket«, siger Kalle Hvidt Nielsen.

Topsil oplyser endvidere om fjerde kvartal, at det her ser justerede kundeprognoser, der indikerer lavere efterspørgsel efter power-komponenter - primært som følge af den økonomiske udvikling i Kina.

»Vi kan se, at nogle af kunderne har meldt lidt ned i fjerde kvartal. Det er ikke så usædvanligt i wafers-industrien, at der bliver meldt lidt ned i fjerde kvartal, men her synes vi alligevel, at der var nogle, der var lidt større, og hvor argumentet, der bliver givet fra vores kunder, er, at deres salg til det kinesiske marked er påvirket af den udvikling, der har været i Kina på det seneste«, siger Kalle Hvidt Nielsen.

Topsils eget direkte salg til Kina udtrykker han imidlertid tilfredshed med.