Topøkonomer forlader Nordea efter coronaskeptisk analyse med nazireferencer

To profilerede seniorøkonomer forlader Nordea efter at have været suspenderet siden november. I en analyse langede de ud efter myndigheder og landes indgreb for at bremse coronasmitte.

Nordea siger farvel til to topøkonomer efter kontroversiel analyse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordens største bank, Nordea, siger farvel til chefanalytiker Martin Enlund og global chefstrateg Andreas Steno Larsen.

Det sker i kølvandet på en sag, hvor Nordea har trukket en opsigtsvækkende analyse tilbage efter stor kritik.

I slutningen af november satte Martin Enlund og Andreas Steno Larsen store spørgsmålstegn ved en række landes sundhedseksperter og myndigheders tiltag for at bekæmpe coronavirussen. Det vakte stærke reaktioner fra flere sider.

Blandt andre det finske parlamentsmedlem Mikko Kärnä gik til tasterne på Twitter.

»Nordea? Har I hyret (...) et af Facebooks vaccinekritikerhold til at skrive jeres officielle nyhedsbreve? Er dette virkelig Nordeas officielle holdning? Jeg er fuldstændig ked af det,« skrev Mikko Kärnä på finsk.

Kort tid efter trak Nordea analysen tilbage, og fra banken lød det i et skriftligt svar, at synspunkterne fra de to topøkonomer ikke afspejler bankens officielle holdning. Martin Enlund og Andreas Steno Larsen blev suspenderet, og Nordea igangsatte en »intern undersøgelse af dens indhold«.

Den undersøgelse er nu afsluttet, lyder det i en pressemeddelelse.

»De to skribenter af rapporten (Martin Enlund og Andreas Steno Larsen, red.) er blevet tilbudt at fortsætte hos Nordea Markets, men de har besluttet at forlade Nordea,« skriver banken.

Konklusionen er, at analysen »indeholder udtalelser og referencer, der ikke er i overensstemmelse med Nordeas adfærdskodeks og værdier«.

Banken vil fremover styrke sin redaktionelle procedure for fortsat at give kunder »analyser og forskning med høj integritet og relevans«, siger Martin Persson, der er chef for institutionelle og større virksomheder i Nordea, i pressemeddelelsen.

Ikke et enkeltstående tilfælde

Den omtalte analyse er ikke den eneste coronaskeptiske fra de to nu tidligere Nordea-økonomer.

I det ugentlige nyhedsbrev »Nordea Weekly« kan man således stadig læse en analyse fra 12. september, hvor Martin Enlund og Andreas Steno Larsen i forbindelse med Australiens coronahåndtering satte spørgsmålstegn ved, om landet fortsat er en fængselskoloni ved at omtale det som »den tidligere (?) fængselskoloni«.

Brandingekspert og direktør i reklamebureauet Mensch Frederik Preisler kaldte det et problem for Nordea.

»Analytikere må gerne have personlige holdninger, men her ser vi nogle ret polemiske og værdiladede udsagn. Det kan være med til at skabe en mistillid til, om Nordea egentlig ved, hvad de laver, hvis deres kommunikation bliver styret af følelsesladede mennesker, der udgiver sig for at være analytikere,« udtalte Frederik Preisler til Berlingske.

I analysen fra november, der ikke længere er at finde på Nordeas hjemmeside, henviste Martin Enlund og Andreas Steno Larsen i deres kritik af myndighedernes coronaindgreb blandt andet til Nürnbergprocessen, hvor topnazister blev stillet til ansvar i en række retssager for deres handlinger under Anden Verdenskrig.

Under retssagerne blotlagde man beviserne for nazisternes uhyggelige handlinger i detaljer – blandt andet, hvordan nazilæger havde eksperimenteret med mennesker.

Pointen var, at man ikke har lært noget af historien. Økonomerne skrev, at »hvis vi ser bort fra lærdommen fra Nürnbergprocessen i forhold til kropslig integritet, informeret valg, indgreb i borgerrettigheder og så videre, så er der omkostninger ved nedlukninger, vaccinetvang og så videre«.

Berlingske har forsøgt at få en uddybende kommentar fra de involverede parter. Dette har ikke været muligt.

LinkedIn bekræfter Andreas Steno Larsen nyheden med ordene: »2022 bliver et forrygende år, og jeg har interessante nyheder på vej. Bliv hængende!«