Topøkonomer: Danmark skal gå med i bankunionen

Fordelene ved at være med i den europæiske bankunion opvejer ulemperne, vurderer en række danske topøkonomer. Men de fremhæver, at der stadig er mange ubesvarede spørgsmål om opbygningen.

Foto: ARNE DEDERT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vil være en fordel for Danmark at tilslutte sig den europæiske bankunion. Det vurderer et bredt udsnit af danske økonomer, som er en del af Berlingskes nye økonompanel.

Hele 48 fremtrædende økonomer har besvaret spørgsmålet om, hvorvidt fordelene ved dansk deltagelse i bankunionen, opvejer fordelene, og her overstiger antallet af ja-sigere, dem der vender tommelfingeren nedad.

Økonomernes svar tegner imidlertid også et billede af, at der fortsat er mange ubesvarede spørgsmål i udformningen af unionen.

Mens 31 procent mener, at det vil være en fordel for Danmark at tilslutte sig bankunionen, mener 23 procent, at det vil være en ulempe. Hele 40 procent svarer ved ikke, mens et fåtal afstår fra at svare på spørgsmålet.

En af fortalerne for bankunionen er lektor emeritus Peter Erling Nielsen fra Københavns Universitet, der sagtens kan se potentielle problemer i bankunionen, men som grundlæggende mener, at det er bedre at være en del af klubben end at stå udenfor.

»De danske banker vil blive bedømt som værende med i et sikkert netværk. Det betyder, at den dag, der bliver problemer, vil det give en sikkerhed at være med i bankunionen. Omvendt vil der være risiko for, at danske banker vurderes som mindre sikre, hvis de kommer i problemer, fordi de ikke er med,« siger Peter Erling Nielsen.

Professor Thomas Barnebeck Andersen fra Syddansk Universitet er blandt nej-sigerne. Han mener, at bankunionens konstruktion er svag og skævvredet.

Kun hvis der tilføjes en fælles indskydergaranti, vil unionen stille bankerne lige, mener Thomas Barnebeck Andersen.

»Bankunionen er ufuldstændig. Hvis du skal inddæmme risici og have banksystemet til at fungere ordentligt igen, skal du have en fælles europæisk indskydergaranti, så kunderne ikke er mere bange for at sætte pengene i en græsk bank end i en tysk. Så længe indskydergarantien er national, er der stor forskel på risici i de forskellige lande. Og man har dermed heller ikke brudt forbindelsen mellem de nationale banksektorer og statsgælden, hvilket oprindeligt var ideen,« siger han og tilføjer:

»Der er ikke de store problemer for Danmark ved at gå med, men før man laver en fælles indskydergaranti, som betyder yderligere integration, vil der være tale om en halv løsning.«

Alle de økonomer, som Berlingske har talt med fremhæver de mange spørgsmål, som fortsat er uafklarede. Én ting er dog helt sikker, og det er, at Danmark ikke vil været stillet på samme måde efter bankunionen - uanset om vi går med eller ej, pointerer Jens Hauch, der er cheføkonom i tænketanken Kraka.

»Status quo ser vi ikke rigtig som en mulighed. Der kommer ny EU regulering, som vil ændre de rammebetingelser, vi kender i dag. Blandt andet vil det blive et krav, at man kan håndtere sine store banker, hvis de kommer i problemer blandt andet ved at bankernes ejere og kreditorer være de første til at bære tab. Så enten skal vi melde os ind i bankunionen, eller også skal vi selv kunne leve op til EU's krav om at kunne håndtere kriseramte storbanker. Det kan i så fald være nødvendigt at stille skrappere krav til bankerne end i en bankunion,« siger Jens Hauch.

Han er selv uafklaret med hensyn til, hvorvidt der er flest fordele eller flest ulemper.

Peter Erling Nielsen mener, at det vigtigste uafklarede spørgsmål er det såkaldte asset quality review, som skal afdække sundhedstilstanden i de europæiske banker. Et kvalitetstjek, som også den danske regering afventer, før den vil gøre sin indstilling endeligt op.

»Det vigtigste spørgsmål er, om man køber et lig i lasten - om der er banker, der viser sig at have en dårlig kreditkvalitet. Og som danske banker komme til at hoste op for at redde de her banker,« siger Peter Erling Nielsen.

Jens Hauchs største bekymring er den såkaldte kattelem, som giver landene mulighed for at stille en national garanti til sine banker på trods af, at bankunionens formål netop er en fælleseuropæisk løsning på disse problemer.

»Muligheden for statsstøtte er uheldig fordi det svækker systemets troværdighed og mindsker bankernes tilskyndelse til at polstre sig. Kattelemmen kan undergrave virkningen af de øvrige regler for håndtering af nødlidende banker. Det præcise vilkår for hvornår landene kan anvende kattelemmen ligger endnu ikke fast, men de bør være maksimalt stramme,« siger Jens Hauch.