Topkonsulenter i betændt retsopgør

Boston Consulting Group (BCG) anklager en tidligere ansat, som i dag er konsulent hos ærkekonkurrenten McKinsey, for bedrageri og mandatsvig. Nu slår McKinsey-konsulentens advokat igen med en politianmeldelse, fordi ledelsen i BCG påstås at have forsøgt at påvirke vidner i retssagen.

Topchef i Boston Consulting Group, Lars Fæste (t.v.), var torsdag indkaldt som dagens første vidne sammen med BCGs HR-chef. Foto: Linda Kastrup
Læs mere
Fold sammen

Udadtil fremstår de noble, nålestribede, dyre – men lukkede. Det er da også ganske usædvanligt, at offentligheden via en delikat og celeber retssag får indblik i virksomhedskultur og dagligdag hos landets dyreste ledelseskonsulenter. Her foregår der sig lige nu et dramatisk slagsmål mellem to ærkekonkurrenter i branchens absolutte superliga, nemlig de amerikanske giganter McKinsey og Boston Consulting Group (BCG).

Her kommer første overraskelse: BCG politianmeldte for et par år siden i al ubemærkethed en tidligere konsulent for bedrageri og mandatsvig, og i mandags indledtes en straffesag ved Københavns Byret mod den pågældende, der i dag arbejder som konsulent for BCGs værste konkurrent, McKinsey. Den tiltalte er beskyttet af navneforbud. McKinsey-konsulenten står tiltalt for under sin ansættelse hos Boston Group uretmæssigt at have ladet firmaet betale 107.000 kr. for sin Brobizz, hotelophold for 40.000 kr. samt en restaurant-regning fra Singapore på 6.700 kr. og risikerer nu fængselsstraf.

Og så kommer vi til den den anden overraskelse – for ikke at sige chok: I onsdags bad den tiltalte McKinsey-konsulents forsvarer, advokat Mai-Brit Storm Thygesen, politiet om at efterforske modparten, altså BCGs påståede forsøg på at påvirke vidner i retssagen.

Bombe i byretten

Politianmeldelsen faldt som en bombe torsdag morgen i Københavns Byret, hvor Mai-Brit Storm Thygesen gjorde rede for, at hun havde bedt politiet undersøge en mistanke om, at ledelsen i Boston Group havde forsøgt at påvirke vidner i sagen.

Uden for retssalen trippede topchef i Boston Consulting Group Lars Fæste, som var indkaldt som dagens første vidne sammen med BCGs HR-chef Kathrine Hofman. Men begge måtte pænt vente, indtil dommeren og de to domsmænd havde taget stilling til Mai-Brit Storm Thygesens politianmeldelse.

Mai-Brit Storm Thygesen fortalte, at hendes klient efter det første møde i straffesagen i mandags blevet kontaktet af et af mandagens vidner, Gustav Vernelund, som er ansat som konsulent hos BCG. Denne havde ifølge advokaten fortalt den tiltalte, at ledelsen i BCG havde forsøgt at påvirke hans vidne-forklaring. Gustav Vernelund havde afvist dette og givet den forklaring i retten, som han mente var den rigtige.

Gustav Vernelund havde – ligeledes ifølge Mai-Brit Storm Thygesen – også fortalt den tiltalte, at også et andet vidne er forsøgt presset. Det drejer sig om HR-assistent i BCG Malene Znatti, som endnu ikke er afhørt i retssagen. BCG-ledelsen har angiveligt også forsøgt at presse hende til at afgive en bestemt forklaring, når hun skulle afhøres i retten.

»Det er selvfølgelig ganske alvorligt, hvis det er en mulighed for, at der er nogle vidner, der ikke taler sandt. Risikoen er jo, at min klient bliver dømt på et forkert grundlag, og det kan jeg som forvarer naturligvis ikke risikere. Det er strafbart efter straffeloven, hvis man forsøger at få nogen til at afgive falsk forklaring,« siger Mai-Brit Storm Thygesen til Berlingske.

»Hvad der er sket eller ikke sket, ved jeg jo ikke. Derfor har jeg bedt politiet undersøge, om det er korrekt eller ikke. Som forsvarer kan jeg jo ikke efterforske en sag,« siger hun.

Anklager afviste anmeldelse

Forsvarsadvokaten foreslog under retsmødet torsdag, at hendes klient fik lov til at fortælle retten om de påståede forsøg på at påvirke vidner i sagen. Men anklageren afviste at tage hensyn til forsvarets politianmeldelse, og efter at have rådslået i et kvarter besluttede dommeren og domsmændene at udsætte sagen. Advokat Mai-Brit Storm Thygesen vil nemlig indbringe anklagerens afvisning af anmeldelsen til Statsadvokaten, og hans afgørelse ventes først sidst på året.

Ifølge Lars Fæste er det »fuldstændig forkert«, når den tiltalte påstår, at ledelsen hos BCG har forsøgt at få ansatte til at vidne på en bestemt måde. »Det har vi på ingen måde gjort. Jeg ser det her som en mulighed for at trække ting i langdrag,« siger han.

Den tiltaltes nuværende chef, ledende partner i McKinsey Danmark Søren Fritzen, er også på vidnelisten, men hvornår sagen genoptages, er uvist.