Topdks kommende formand: Naturligt at Sampo får mere indflydelse

Der er tale om en naturlig udvikling, når det finske forsikringsselskab Sampo nu styrker grebet om Topdanmark og på den kommende generalforsamling går efter at få tre medlemmer i bestyrelsen mod i dag ét medlem.

Forsikringsselskabet Topdanmarks hovedkvarter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det siger Sampos nuværende bestyrelsesrepræsentant, Torbjörn Magnusson, der også ventes at blive ny bestyrelsesformand.

»Det er en repræsentation, der afspejler det nuværende ejerskab. Det er en naturlig udvikling,« siger Torbjörn Magnusson, der direktør for det Sampo-ejede forsikringsselskab If og nuværende næstformand i Topdanmarks bestyrelse, til Ritzau Finans.

Han ønsker ikke at forholde sig til Sampos planer for ejerskabet i Topdanmark endsige, hvorledes det danske selskab passer sammen med If.

»Det er overhovedet ikke en del af dagens meddelelse. Som alle ved har Sampo øget sin ejerandel fra 33 pct. til lige under 42 pct., og det her afspejler bare det. Derudover er der ikke noget nyt i dag,« siger han.

Sampo valgte i september sidste år at købe yderligere aktier i Topdanmark og passerede derved grænsen på 33 pct., der udløste et pligtmæssigt købstilbud på 183 kr. per aktie. Bestyrelsen anbefalede efterfølgende aktionærerne at takke nej, men resultatet blev, at Sampo øgede til yderligere 41,11 pct. Per 1. februar var Sampos ejerandel øget yderligere til 41,7 pct., og justeret for Topdanmarks beholdning af egne aktier er Sampos stemmeberettigede ejerandel helt oppe på 45,7 pct.

UDBYTTE FREM FOR TILBAGEKØB

Fremover vil Sampos ejerandel dog ikke vokse som konsekvens af tilbagekøb af egne aktier. Således vil Sampo på den kommende generalforsamling foreslå at overgå til at foretage udlodninger via udbytte.

»Det er et spørgsmål, der bør rettes til Sampo, men jeg ved, at en del af ræsonnementet har været, at likviditeten i markedet begrænser muligheden for at købe aktier tilbage. Det er ikke længere bæredygtigt,« siger Torbjörn Magnusson.

Han ønsker at fortsætte Topdanmarks strategi.

»Det står helt klart, at jeg har været del af en bestyrelse, som har truffet de rette beslutninger og den nuværende bestyrelsesformand har gjort et fantastisk arbejde.«

»De næste tre til fem år tegner til at blive de mest spændende i min 25 år lange karriere i forsikringsbranchen. Vi er kommet til et punkt, hvor digitaliseringen sker nu og her, og jeg vil forsøge at bidrage til, at Topdanmark lykkes i den forbindelse,« siger Torbjörn Magnusson.

Som led i ændringerne har Topdanmarks nuværende bestyrelsesformand, Søren Thorup Sørensen, som konsekvens af Sampos ønske besluttet at trække sig som formand og fra bestyrelsen på den kommende generalforsamling. Også Birgitte Nielsen har valgt ikke at genopstille.

»Der er jo sket det, at Sampo ved sit købstilbud i efteråret fik flere aktier i Topdanmark. Nu har de så meddelt, at de vil gerne vil have flere bestyrelsesposter, og med så stor bestyrelsesrepræsentation synes jeg ikke, at det giver mening at have en uafhængig formand. Derfor har jeg valgt ikke at genopstille,« siger Søren Thorup Sørensen og understreger, at han har fuld forståelse for Sampos ønske.

Som nye kandidater til at indtræde i Topdanmarks bestyrelse vil Sampo foreslå Ricard Wennerklint, der er viceadministrerende direktør i If, og Petri Niemisvirta, administrerende direktør i Mandatum Life.