Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det bobler og syder med forlydender i Grønland om, at det dramatiske ledelsesopgør i selvstyrets store KNI-koncern kan ende med, at bestyrelsesformand Niels Thomsen selv overtager posten som administrerende direktør. Det kan ske, efter at Claus Jensen, der tidligere har høstet store roser for Faktas økonomiske genopretning og kraftige vækst i Danmark, for to uger siden blev fyret fra Grønlands næststørste koncern af netop Niels Thomsen.
Berlingske Business erfarer fra centralt placerede kilder, at bestyrelsesformanden nu angiveligt selv går efter jobbet som KNIs kommende og ottende topchef siden 2001. Han skulle af ledende politikere i det grønlandske landsstyre og partierne Siumut og Atassut være blevet bragt i spil som topchef for aktieselskabet, som selvstyret er 100 procent ejere af.
Men det vil være noget usædvanligt, også i Grønland, hvis en mand – som den 32-årige Niels Thomsen med sin begrænsede ledelsesmæssige baggrund – avancerer til jobbet som koncernchef i KNI. Det 100 procent selvstyreejede aktieselskab med over 1.000 ansatte, og som i seneste regnskabsår 2012-13 omsatte for 2,5 milliarder kroner og havde 35 millioner kroner i overskud efter skat.
Niels Thomsens baggrund
Niels Thomsen har i to år været topchef i det mellemstore private grønlandske selskab, fiskeproducenten Halibut Greenland. En virksomhed med et halvt hundrede ansatte og en omsætning sidste år på godt 100 millioner kr.
Det at bruge posten som bestyrelsesformand som springbræt til posten som øverste chef for et selskab er et usædvanligt karrierespring. Ifølge professor ved CBS, Caspar Rose, der er ekspert i blandt andet ledelse, er et sådant karrierespring ikke imod anbefalingerne for god selskabsledelse corporate, men det er dog usædvanligt.
»Normalt går trafikken den anden vej, så det hører til sjældenhederne, og der kan være både fordele og ulemper forbundet med det,« siger Caspar Rose.
Her i Danmark trak det store overskrifter, da Danske Bank-formanden Eivind Kolding sidste år foretog samme manøvre og satte sig på posten som ordførende direktør. Grønlands Selvstyre indførte under landsstyreformand Kuupik V. Kleist for præcist ét år siden retningslinjer for god selskabsledelse af de selvstyreejede aktieselskaber. Retningslinjerne skal blandt andet være med til at sikre, at de selvstyreejede selskaber ledes professionelt, men også at der skabes større åbenhed omkring ledelsen af det enkelte selskab, så mytedannelse i samfundet minimeres.
Foreløbig kan det ved læsning af debatten på avisen Sermitsiaqs hjemmeside konstateres, at den ledelsesuro, som blev sat i gang med Niels Thomsens spektakulære fyring af Claus Jensen og tre bestyrelsesmedlemmers efterfølgende exit i protest over fyringen, ikke har minimeret mytedannelsen om, hvad der foregår i selvstyreejede virksomheder.
Politiske iagttagere ser landsstyrets fyringer i KNI, først af formanden og næstformanden, grønlænderen Mikael Skourup og danskeren Vagn Andersen, i august i år – og dernæst for to uger siden af den danske direktør Claus Jensen som led i en nøje tilrettelagt plan. Kritikere, der ønsker at være anonyme, mener, at landsstyrets mål er at gå efter at få placeret grønlændere, der har nære bånd til eller er gode venner med partitoppen i Siumut og Atassut, på ledende poster i selvstyrets virksomheder.
Kun to og en halv måned efter, at landsstyreformand Aleqa Hammond, Siumut, havde indsat Niels Thomsen som formand for KNI, fik administrerende direktør Claus Jensen silkesnoren. Niels Thomsen var hovedmanden bag KNI-bestyrelsens blodige fyring af Claus Jensen for to uger siden.
Det skete, efter at medarbejdere i tre anonyme breve havde anklaget KNI-ledelsen, inklusive direktøren, for overforbrug. Med andre ord blev ledelsen angivet for at have gjort koncernens køretøjer, både og pengekasse til et tag-selv-bord til privatforbrug og ekstrabetalinger. Begrundelserne for KNI-bestyrelsens fyring af Claus Jensen i midten af november var bl.a., at han havde hyret konsulenter i Danmark til høje lønninger. Blandt kritikpunkterne var desuden, at han flere gange havde ladet firmaet betale for sin hustrus rejser mellem Grønland og Danmark og at han uretmæssigt havde brugt én af firmaets snescootere privat.
Ledelsesmæssigt dræn
KNIs ledelse – direktion og gruppen af ledende medarbejdere – har fået en voldsom åreladning på det seneste, så ledelsen er meget alvorligt svækket. Udover Claus Jensen er fyret, er godt en halv snes ledere selv gået, har sagt op eller har meddelt, at de vil gøre det.
Sagens hovedperson Niels Thomsen understreger, at han som søn af en grønlandsk far og dansk mor er af blandet ophav. Han slår fast, at han på ingen måde er i spil til posten som adm. direktør i KNI.
»Det har jeg ikke været, og bliver det heller ikke. Jeg vil samtidig gerne slå fast, at det ikke er Siumut, Atassut eller andre partier eller politikere, der kommer til at ansætte den kommende CEO. Det bliver ene og alene bestyrelsen i KNI, der kommer til at stå for ansættelsen. Og det uden direkte eller indirekte indblanding fra politisk side eller anden side. Min rolle er klar og tydelig. Jeg bliver en del af det team, der skal ansætte den nye CEO, hvor navnet Niels Thomsen på ingen måder vil være i spil,« siger Niels Thomsen.