Topdirektør får millioner for at rydde op efter sig selv

Alm. Brands direktør står til lukrativ aktiebonus efter oprydningen i koncernens kriseramte bank. Iagttager advarer om magtfuldkommenhed på grund af strukturen i Alm. Brand.

Topchef i Almindelig Brand, Søren Boe Mortensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han stod ved roret, da Alm. Brand opbyggede vækststrategi på bankområdet og få år senere led milliardtab på dårlige banklån. Nu står han til at tjene millioner på oprydningen i moradset i Alm. Brand, efter at koncernen fra september 2012 vedtog et aktieoptionsprogram til topchef Søren Boe Mortensen.

Berlingske Research har beregnet værdien af Alm. Brand-topchefens aktieoptionsprogram, der viser, at Søren Boe Mortensen, på grund af massive kursstigninger i Alm. Brand efter at oprydningen gradvist er tilendebragt, står til at tjene ca. 12,5 mio. kroner på sit aktieoptionsprogram.

Niels Mengel, formand for Dansk Aktionærforening

»Man bragte hele koncernen ud i en meget risikabel og livstruende situation dengang, men dér har bestyrelsen følt, at det var rigtigt at beholde manden.«


Niels Mengel, formand for Dansk Aktionærforening, har ikke noget imod optionsprogrammets størrelse, men han er stærkt kritisk over for Alm. Brands ledelsesmodel, ligesom direktørens rolle kan være uheldig, fordi han også sad for enden af bordet, da Alm. Brand tog så store risici, at det var livstruende for virksomheden.

»Man bragte hele koncernen ud i en meget risikabel og livstruende situation dengang, men dér har bestyrelsen følt, at det var rigtigt at beholde manden. Selv om man nu er på rette spor, og kursen er steget igen, kunne man spørge, om man med en anden ledelse kunne have nået andre og bedre resultater,« siger Niels Mengel.

Generelt er Dansk Aktionærforening meget kritisk over for Alm. Brands fondskonstruktion, hvor ledelsen ikke rigtigt bliver udfordret af bestyrelsen.

»De har en ledelsesstruktur og en corporate governance, der i den grad er kritisabel. Det minder om nogle af de banker, hvor bankdirektøren havde indflydelse på den fond, som kontrollerede bestyrelsen. Det mener vi skal laves om, og det har vi meddelt på generalforsamlingen,« tilføjer han.

Bankekspert og seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet finder aktieoptionsprogrammet overraskende, fordi det afviger fra det, der har været normen i bankerne siden finanskrisen.

»Der er kommet regler for dette her i »Lov om finansiel virksomhed« om, hvor stor en del af lønnen der må være en variabel for bankdirektører. Mange banker har også efter krisen understreget både i regnskaber og på generalforsamlinger, at man slet ikke bruger den slags programmer. Så i forhold til det, er der klart tale om en afviger i Alm. Brand,« siger Lars Krull.

Som sådan har Lars Krull ikke noget imod, at Søren Boe Mortensen lukrerer på genrejsningen af Alm. Brand, selv om han også stod i spidsen, da koncernen havde store tab på en fejlslagen bankstrategi. Men han er bekymret over, at optionsprogrammet udløber i 2016, få måneder efter at Søren Boe Mortensen runder 60 år – en yndet pensionsalder for bankdirektører.

»Jeg har det helt fint med incitamentsprogrammer, men de skal have et formål, og man giver dem i et løbende ansættelsesforhold for at klare en vanskelig situation. Men vi så i Roskilde Bank, at man gav dem mod slutningen af deres karrierer. Dermed risikerer man, at ledelsen afvikler virksomheden for at forlade den,« siger han.

Også Finanstilsynet har været stærkt kritisk over for Alm. Brands aktieoptionsordning, da man sidste år kom med et påbud til Alm. Brand om at sørge for, at aktieoptioner ikke længere fremgår som en fast del af direktionens løn, og man indskærpede, at reglerne for variable løndele overholdes.

»Når det for Finanstilsynet har været nødvendigt at give Alm. Brand A/S et ganske firkantet påbud, skal det formentlig ses i lyset af koncernens særprægede ejerforhold og den svage corporate governance, der er et resultat heraf. Koncernen domineres af Foreningen Alm. Brand af 1792, der ejer 58 pct. af Alm. Brand A/S, koncernens børsnoterede moderselskab,« lyder det fra tidligere bankdirektør og mangeårige iagttager af finansverdenen Jørn Astrup Hansen, der er stærkt kritisk over for magtstrukturerne i Alm. Brand i lyset af optionsordningen.

»Ikke desto mindre domineres foreningens bestyrelse af Alm. Brands bestyrelsesmedlemmer, og Søren Boe Mortensen er direktør for det hele. Han er sin egen chef. Alm. Brand har indrettet sig på en måde, som let fører til magtfuldkommenhed,« siger Jørn Astrup Hansen.

Berlingske Business bragte mandag et interview, hvor Alm. Brand-direktør Søren Boe Mortensen fremlagde en strategi, hvor kernen er, at flere bankkunder skal sikre vækst i Alm. Brand. Heller ikke den strategi giver Jørn Astrup Hansen meget for.

»Det er umiddelbart overraskende, at banken skal sikre koncernens vækst. Alm. Brand har med ringe held beskæftiget sig med bankvirksomhed siden 1988, da koncernen erhvervede SJL Banken. Under finanskrisen var banken på nippet til at trække koncernen under vand. Ledelsen trak store veksler på forsikringstagernes og aktionærernes langmodighed for at bjærge banken. Spændende skal det da blive, om ledelsen vil få held til at vende pengestrømmen. «

Hos Alm. Brand forsvarer bestyrelsesformanden, Jørgen Hesselbjerg, Mikkelsen ledelsesstrukturen.

Er det en sund corporate governance-struktur, I har. Eller er der noget om snakken med magtfuldkommenhed?

»Ligesom i andre børsnoterede virksomheder er det bestyrelsen, der forestår ansættelsen og afskedigelsen af ledelsen herunder den administrerende direktør. Det gælder også for foreningen,« siger Jørgen Hesselbjerg Mikkelsen.

Aktieoptionsprogrammet løber til omkring Søren Boe Mortensens 60 års fødselsdag – en populær tilbagetrækningsalder for bankdirektører. Hvad er årsagen til, at aktieoptionsprogrammet udløber dér?

»Søren Boe Mortensens optionsprogram udløber ikke ved hans 60 års fødselsdag, men genforhandles løbende hvert andet år. Optionsprogrammet blev indført for at sikre, at den øverste ledelse og aktionærerne har et interessefællesskab i, at værdien af Alm. Brand-koncernen stiger,« siger han.

Bestyrelsesformanden får opbakning af ledelsesekspert og professor Anders Drejer fra Aalborg Universitet, der ikke mener, at man skal lægge aktieoptionsprogrammer for had. Han påpeger også, at beløbsstørrelsen hos Alm. Brand umiddelbart synes passende.