Topdiplomater til USA for at løse Thule-balladen

Topembedsmænd fra Danmark og Grønland mødes onsdag og i morgen med repræsentanter for USAs regering i håb om at finde en løsning på den tilspidsede Thule-sag. Samtidig klager entreprenøren MT Højgaard til amerikansk domstol.

Thule-basen på Grønland Fold sammen
Læs mere
Foto: REITER NIELS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Til trods for, at den amerikanske rigsrevision har underkendt danske og grønlandske protester mod, at et amerikansk-dansk datterselskab i en stor amerikansk koncern de næste syv år skal servicere og drive Thule Air Base i Grønland for det amerikanske luftvåben, så går Danmark-Grønland fortsat i kødet på amerikanerne.

Seks topembedsmænd fra Udenrigsministeriet og Grønlands Selvstyre rejste i går til USA for i dag og i morgen i Washington at forhandle med repræsentanter for den amerikanske regering.

Målet er at finde en løsning i den tilspidsede Thule-sag som kan falde ud til Rigsfællesskabets fordel.

Det sker bl.a. på baggrund af, at udenrigsminister Martin Lidegaard (R) på det seneste har fastholdt, at USA har brudt en gammel politisk aftale mellem Danmark og USA.

Det amerikanske luftvåben og dermed forsvarsministeriet Pentagon tildelte nemlig i slutningen af efteråret 2014 en kontrakt på 2,5 milliarder kr. i Thule i Nordgrønland til et amerikansk ejet skuffeselskab i Hellerup.

Vinderen af kontrakten blev Exelis Services, der er et datterselskab af den store private halvmilitære koncern Vectrus, der står for service og drift af en række amerikanske baser verden over.

Dermed fik bl.a. det danske entreprenørselskab MT Højgaard, hvis datterselskab Greenland Contractors i årevis har haft monopol på at få kontrakten med det amerikanske luftvåben, en lang næse.

Greenland Contractors har især de seneste mange år tjent rigtig mange penge på Thule-kontrakten.

Ifølge den dansk-amerikanske forsvarsaftale fra 1951 og efterfølgende tillægsaftaler er det kun danske og grønlandske virksomheder, der kan få den eftertragtede servicekontrakt i Thule.

Greenland Contractors, som entreprenøren MT Højgaard ejer to tredjedele af, har i de seneste 40 år haft opgaven på Thule-basen og over årene alt i alt tjent milliarder af kroner.

Greenland Contractors bød sammen med to andre danske firmaer på den nye kontrakt, men blev forbigået, da amerikanske Exelis vandt kontrakten,

De tre embedsmænd fra Danmarks udenrigsministerium, der forhandler i USA med repræsentanter for den amerikanske regering, er Jonas Bering Liisberg, centerchef i juridisk afdeling, Kim Jørgensen, tidligere EU-ambassadør og Erik Vilstrup Lorenzen, arktisk ambassadør.

Fra Grønlands Selvstyre deltager Inuuteq Holm Olsen, repræsentationschef for selvstyrets Repræsentation i Washington, Jørn Skov Nielsen, departementschef for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel, og  Kai Holst Andersen, direktør i Udenrigsdirektoratet.

En tredjedel Greenland Contractors er ejet af det selvstyre-ejede Greenland Holding. Grønlands Selvstyre mister med tabet af kontrakten årligt mere end 100 mio. kr. i personskatter fra 400 danske og grønlandske Thule-arbejdere, selskabsskat fra Greenland Contractors samt udbytte fra firmaet.

Den amerikansk rigsrevision, GAO, kom først på ugen ifølge Børsen med en redegørelse om, hvorfor Exelis er valgt af US Air Force, selv om der i udbudsmaterialet står, at serviceopgaven skal gå til et dansk-grønlandsk selskab.

Det har fået Greenland Contractors til at indbringe det amerikanske luftvåbens afgørelse til den amerikanske retsinstans, The United States Court of Federal Claims.

Adm. direktør Peter Kofoed fra Greenland Contractors finder den behandling, sagen har fået i den amerikanske rigsrevision, der et rådgivende organ og ikke er nogen domstol, er forkert.

»Det meget korte udgave er, at GAO mener, at der ikke er noget at komme efter, fordi Exelis er et lovligt registreret datterselskab i Danmark, men ejet af Vectrus, og dermed berettiget til at få Thule-kontrakten,« siger Peter Kofoed.

Dermed ser amerikanerne helt bort for den gamle politiske aftale mellem Danmark og USA, der indeholder krav om, at alle indkøb og ydelser skal komme fra »danske og grønlandske kilde, mener han.

»Vi har da en tro på, at der er en mulighed for at få afgørelsen på sagen omstødt ved den amerikanske domstol, så vi forhåbentlig får medhold. Ifølge den gamle aftale mellem Danmark og USA skal opgaven jo gå til et dansk firma,« fastslår Peter Kofoed.

I Grønland blev landets øverste embedsmand, departementschef Svend Hardenberg, af politikere blevet kritiseret for passivitet i forbindelse med den mistede servicekontrakt på Thule Air Base, som kommer til at koste Grønland dyrt.

Svend Hardenberg blev i slutningen af februar med øjeblikkelig virkning indtil videre suspenderet fra sin tjeneste som departementschef i landstyreformandens departement.