Topdanmark og PFA-kunder får bedste pensioner

Pensionsselskabernes bedste argument over for kunderne er at få deres opsparing til at yngle. Men forskellene i afkast er voldsomt store.

Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver stor forskel i fremtidens pensionisters købekraft alene på grund af valget af pensionsselskab. Der er nemlig enorm forskel på selskabernes evne til at få dine penge til at yngle. Alene over det seneste år er der en forskel på otte procentpoint mellem det bedste og det ringeste afkast på en opsparing med tre fjerdedele placeret i aktier, viser en ny opgørelse.

Det svarer til 80.000 kroner pr. million kroner, og set over et helt livs opsparing betyder en gennemsnitlig forskel på ét procentpoint i afkastet hvert år en forskel i købekraften som pensionist på 35 procent.

Pensionsmægleren AON har renset afkasttallene for de forskelle i blandt andet aktieandel, der er blandt selskabernes pensionsprodukter. På den baggrund konkluderer analytiker Jannik Andersen, at Topdanmark og PFA ligner tidens aktiekonger i den danske pensionssektor.

»Ser vi på den lidt længere bane, er det Topdanmark, der ligger i spidsen. Deres risikoportefølje ligger meget tungt i danske aktier sammenlignet med den øvrige del af branchen, og i en periode, hvor danske aktier har outperformet alt og alle, har det altså givet stor værdi. PFA Pension er lige efter,« siger han.

I bunden af skalaen ligger AP Pension, Danica Pension og SEB.

»AP Pension skraber bunden, og det skyldes primært, at de seneste par år har været helt forfærdelige – særligt de seneste 12 måneder er AP Pension faldet fuldstændig af,« konkluderer Jannik Andersen.

Med de store forskelle er det berettiget, at pensionskunder er optaget af afkastet. Og netop i takt med, at pensioner til markedsrente bliver mere og mere udbredte, bliver forskellene i kundernes tilskrivning af afkast eller renter på deres opsparinger også mere og mere forskellige, påpeger pensionsanalytiker Søren Andersen.

»I den moderne verden bliver afkastet mere vigtigt – også på den korte bane, fordi afkastet går direkte ned på den enkelte kundes depot. Det er ikke engang kun afkastet målt på det enkelte år, men den enkelte måned, som bliver vigtig. Sådan er det ikke for dem, som bruger gennemsnitsrente (gammel pensionstype, red.). Her er de enkelte års afkast ikke så tydelige,« siger Søren Andersen.

Der er ikke alene stor forskel mellem top og bund. Der er også en synlig forskel mellem de to største pensionsselskaber med en samlet markedsandel på godt 30 procent, PFA og Danica. Danica har i nogle år haltet efter PFA, og over det seneste år udgør forskellen i afkast 4,2 procentpoint.