Topdanmark holder konkurrent væk fra formandspost

Topdanmark-konkurrenten Torbjörn Magnusson, der reelt sidder på magten i Topdanmark, er blevet forbigået som ny formand. Michael Pram Rasmussen siger, at den nye formand er uafhængig og vil varetage alles aktionærers interesser.

Michael Pram Rasmussen (th) stopper som formand i Topdanmark. Hans efterfølger bliver Søren Thorup Sørensen, og dermed forbigåes svenske Torbjörn Magnusson (tv), der ellers de facto allerede sidder på magten i Topdanmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Michael Pram Rasmussens afgang som bestyrelsesformand i Topdanmark efterlader en tom formandsstol, men den bliver ikke besat af svenske Torbjörn Magnusson, selvom han reelt sidder med magten i Topdanmark.

Torbjörn Magnusson er adm. direktør i det svenske forsikringsselskab If, der er en konkurrent til Topdanmark. Alligevel blev Torbjörn Magnusson valgt ind i Topdanmark-bestyrelsen ved den seneste generalforsamling.

Forklaringen er, at If, der er ejet af den finske finanskoncern Sampo, ejer omkring 25 pct. af aktierne i Topdanmark. Det giver If/Sampo omkring 28 pct. af stemmerne, hvilket reelt betyder, at de sidder på magten i Topdanmark. Det skyldes, at aktionærkredsen i Topdanmark er meget spredt, og at kun en lille del af aktionærerne møder op til generalforsamlingerne, og derfor er If/Sampos 28 pct. nok til at opnå flertal og selv stemme forslag igennem.

I forsikringsbranchen spekuleres der i, at If/Sampo vil overtage hele Topdanmark. Ejerne har dog foreløbig sagt, at aktiekursen er for høj, og at prisen på Topdanmark dermed er for høj.

Da If/Sampo ved seneste generalforsamling fik valgt Torbjörn Magnusson ind i bestyrelsen, blev der spekuleret i, om If/Sampo nu ville tage den formelle magt. Selv siger If/Sampo, at de blot vil bidrage til arbejdet i Topdanmark.

Det lå også i kortene, at If/Sampo ikke ville gå efter formandsposten, så længe Michael Pram Rasmussen, der har næsten 20 års erfaring i selskabet først som adm. direktør og siden som formand bag sig, sidder på formandsposten. Men nu, hvor Michael Pram Rasmussen ikke genopstiller, er posten åben. Alligevel er det ikke Torbjörn Magnusson, der indstilles som ny formand, men han bliver i stedet næstformand.

Michael Pram Rasmussen antyder, at fravalget blandt andet skyldes, at Torbjörn Magnusson ikke er uafhængig.

»Nogle vil måske spørge, hvorfor Torbjörn ikke bliver formand. Han repræsenterer jo Topdanmarks største aktionær. Svaret er enkelt. En enig bestyrelse har peget på Søren Thorup som uafhængig formandskandidat, som kan og vil varetage alle aktionærers interesser. Det er en god kombination med en uafhængig formand og en repræsentant fra den største aktionær som næstformand. Det er et velkendt formandskab i flere børsnoterede selskaber,« siger Michael Pram
Rasmussen.

Han understreger samtidig, at formandsskiftet ikke betyder, at der ændres strategi i Topdanmark.

»Kursen vil være den samme. Det er jo også den strategi, vores største aktionær If har købt sig ind i, og som har givet både If og de øvrige aktionærer et konkurrencedygtigt afkast. Nu får Topdanmark et nyt stærkt makkerpar i formandskabet. Søren kender selskabet ud og ind som næstformand og som formand for revisionsudvalget, og Torbjörn bestrider nogle uomtvistelige ledelses- og forsikringsmæssige kompetencer,« siger Michael Pram Rasmussen.