Topcheffyring efterlader Grundfos i kaos

Det står slemt til for pumpegiganten Grundfos i Bjerringbro, der fredag fyrede topchef Carsten Bjerg. Resultaterne er utilfredsstillende, og selskabet har mistet en hel række af vigtige chefer på det seneste. Bestyrelsesformand Jens Moberg er tvunget til at træde ind i ledelsen, indtil en ny topchef er fundet.

Grundfos’ topchef Carsten Berg blev sendt ud i kulden fredag og efterlader dermed et større vakuum i ledelsestoppen, efter at foreløbig tre andre selv har forladt pumpegiganten. Virksomheden vil nu gå på jagt efter en helt anden profil end Berg. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er kun ét dækkende ord for situationen i pumpegiganten Grundfos. Krise.

Fredag blev topchef Carsten Bjerg fyret som følge af utilfredsstillende resultater, men også en række andre ledende figurer har på det seneste forladt Grundfos. Selskabets ledelse er på kort tid dermed barberet fra fem til blot to personer, og selskabet er dermed kastet ud i et reelt ledelseskaos.

Det er kun kort tid siden, at udviklingsdirektør Peter Røpke sagde op på Bjerringbro-virksomheden til fordel for jobbet som topchef i Flügger. Og finansdirektør Heine Dalsgaard forlod virksomheden i sommer for at blive finansdirektør i ISS, og siden har Grundfos ikke haft en finansdirektør.

Nu er det så også slut for selskabets vigtigste figur, den ellers respekterede topchef Carsten Bjerg, der så sent som for et år siden blev kåret til årets leder i Danmark.

At koncernen er havnet i en alvorlig krise i den øverste ledelse understreges yderligere af, at Grundfos’ højtprofilerede HR-direktør Lisbet Thyge Frandsen kort efter årsskiftet forlader verdens største pumpeproducent. Det blev meddelt internt i Grundfos i sidste uge, at HR-direktøren søger nye udfordringer.

Situationen er så alvorlig, at bestyrelsesformand Jens Moberg selv må i arbejdstøjet og træde ind i ledelsen, indtil der er fundet en ny topchef.

»Vi er ikke tilfredse med indsatsen på en række strategiske områder og mener, at Grundfos har et stort, uforløst potentiale. Vi mener i bestyrelsen, at der skal findes en helt anden profil til at sikre, at vi realiserer det potentiale. Derfor har vi sagt farvel til Carsten Bjerg,« siger Grundfos’ bestyrelsesformand, Jens Moberg.

Jens Moberg overtog selv formandsposten sidste år efter en årelang magtkamp i Grundfos. Stiftersønnen Niels Due Jensen stod i mange år i spidsen for Grundfos. Først som adm. direktør og siden som bestyrelsesformand. I 2011 blev han presset væk fra formandsposten af en alliance bestående af næstformanden Lars Kolind og Niels Due Jensens to søstre, som mente, at han blandede sig for meget i Grundfos’ daglige ledelse.

Kolind overtog selv formandsposten, men måtte forlade den efter udgivelsen af Berlingske-journalist Birgitte Erhardtsens bog »Arvtageren«, fordi han angiveligt havde været for åbenmundet om det interne magtopgør i Grundfos.

Formandsposten i Grundfos blev overtaget af Jens Moberg, mens Niels Due Jensen i dag er formand for Poul Due Jensens fond, der ejer aktiemajoriteten i Grundfos. Herfra har han befæstet sin magtposition ved at profilere fonden skarpere.

Carsten Bjerg har dermed ikke altid haft verdens nemmeste job, men når det er sagt, så har resultaterne gennem længere tid været utilfredsstillende. Resultatet før skat er således faldet de seneste tre år, og de seneste år er der investeret stort i at vende udviklingen. Men i regnskabet for første halvdel af 2013 var Grundfos fortsat udfordret med kun moderat vækst og et større fald i indtjeningen. Med fyringen af Carsten Bjerg tyder meget på, at også regnskabet for hele 2013 bliver en skuffelse. Og det er især i USA og vækstmarkederne, at den forventede fremgang er udeblevet, forklarer Jens Moberg.

»Markedet for pumper globalt vokser. Vi har en utrolig stærk produktportefølje og utrolig engagerede medarbejdere, der er klar til at tage det næste skridt og bygge et Grundfos, der er endnu stærkere end i dag,« siger Jens Moberg.

Med det gabende tomrum på ledelsesgangen i Grundfos har bestyrelsen sammen med et headhunterfirma sat jagten ind efter en ny koncernchef.

Meldingen er, at der skal findes en chef, der er helt anderledes end Carsten Bjerg, og profilen er allerede lagt. Men hvordan den profil ser ud, ønsker Jens Moberg ikke at kommentere på.

»Processen har min allerhøjeste opmærksomhed, og jo hurtigere vi finder en, jo bedre. Omvendt er det også vigtigt, at vi sikrer kvalitet i denne proces. Min klare forventning er, at vi har en ny koncernchef ved roret inden sommerferien,« siger han.

Det har i forvejen været svært gennem årene at hente tilstrækkeligt stærke kræfter til Bjerringbro. Netop Peter Røpke ville faktisk sige op allerede i 2011, hvor det dog lykkedes at overtale ham til at blive, indtil han altså endeligt skiftede til Flügger for kort tid siden. Røpke ville ifølge »Arvtageren« netop forlade Grundfos på grund af placeringen i Bjerringbro samt Niels Due Jensens indblanding i den daglige ledelse.

Hvem, Grundfos så kan hente til Bjerringbro, er det store spørgsmål. Mange store danske virksomher har hevet ledere ind fra udlandet det seneste stykke tid. Det er også et fokus i søgningen efter en ny koncernchef i Grundfos.

»Vores jagt på en ny koncernchef er dels national, men så sandelig også international. Det kan være en dansker eller en ikke-dansker. Vi vil finde den helt rigtige til jobbet,« siger Jens Moberg.

Indtil en ny koncernchef er fundet, træder netop Jens Moberg ind på pladsen sammen med de to tilbageværende direktører Søren Ø. Sørensen og Lars Aagaard.

Carsten Bjerg har været 16 år i Grundfos, og de seneste syv år som den øverste topchef.