Topchefernes plageånd øger presset på Apple

Storinvestor Carl Icahn er kendt for at bruge sine investeringer aktivt og blandt andet at presse topchefer af tronen. Nu har han oprettet et investorforum, hvor første initiativ er et åbent brev til Apple.

Superinvestoren Carl Icahn er gået i kødet på Apples topchef Tim Cook, som han vil have til at speede Apples aktietilbagekøbsprogram op. Foto: Chip East/Reuters Fold sammen
Læs mere

»Kære Tim. Det var en fornøjelse at møde dig til middag i slutningen af september.«

Ved første øjekast ligner ovenstående måske et stilfærdigt »tak for sidst« mellem gamle venner. Men det er ikke tilfældet, når »Tim« er Apples administrerende direktør Tim Cook, og afsenderen er én af USAs mest magtfulde investorer, 77-årige Carl Icahn.

Den høflige frase indleder Carl Icahns seneste tiltag for at presse Apple til at belønne selskabets investorer ved at øge sit aktietilbagekøbsprogram med yderligere 150 milliarder dollar. Via sin hedgefond, Icahn Enterprises, har rigmanden købt 4,7 millioner Apple-aktier – en investering, som han generelt er godt tilfreds, skriver han i brevet.

»Vores kritik relaterer sig kun til én ting: Størrelsen og tidsrammen for Apples tilbagekøbsprogram. Det er tydeligt for os, at det burde være større og mere øjeblikkeligt,« skriver han til Apple-chefen.

Forum for investorer

Brevet er dateret 23. oktober i år og er blevet offentliggjort som det første indlæg på Carl Icahns nyoprettede hjemmeside Shareholders Square Team. Ifølge Icahn selv er hensigten at lave et forum, hvor investorer kan samles og kæmpe for deres rettigheder til mere demokrati i landets virksomheder.

Men hos Formuepleje nedtoner aktierådgiver Otto Friedrichsen dog idealismen en smule og ser det først og fremmest som et initiativ, der skal gavne Carl Icahn selv.

»Det er Carl Icahns måde at koncentrere den magt, han har. Med det her forum kan han mere eller mindre orkestrere – ikke bare sin egen kapital – men også den kapital, der kommer fra alle dem, der følger ham. Og det kan han bruge til at lægge mere pres på Tim Cook.« siger han til Berlingske Business.

Inspiration til Gordon Gekko

Carl Icahn er en efterhånden mytisk figur i amerikansk erhvervsliv og en person, der deler vandene. Da Oliver Stone i 1987 lavede filmen »Wall Street« var Icahn angiveligt en vigtig inspirationskilde til rollen som den skruppelløse Gordon Gekko – spillet af Michael Douglas.

Allerede dengang var Icahn kendt som en aggressiv og nådesløs »corporate raider«, der bruger sine investeringer i en lang række amerikanske selskaber aktivt til f.eks. at splitte selskaber ad og forsøge at skaffe sig af med ledelsen, hvis den ikke leverer varen – i form af profit til aktionærerne.

Det ry fik han i første omgang, da han i 80erne købte sig ind i det ikoniske flyselskab TWA, solgte værdierne fra og efterlod selskabet med en trecifret milliongæld, der til sidst resulterede i en konkurs.

Siden da har han købt sig ind i et hav af store amerikanske selskaber og blandt andre tvunget Blockbuster, Philips Service og Yahoo til at lave ændringer i den øverste ledelse. En af hans nuværende magtkampe er med Dells stifter Michael Dell, som han forsøger at presse væk fra sit livsværk.

Afviser at være upatriotisk

De mange kontroverser har betydet, at Carl Icahn utallige gange er blevet beskyldt for at være upatriotisk, hvilket han selv kraftigt afviser. Rigmanden mener omvendt, at der ville være mere vækst i amerikansk erhvervsliv, hvis flere fulgte hans eksempel, og han har blandt andet kritiseret, at der er blevet uddelt store fastholdelsesbonusser til topchefer, der har været tæt på at køre deres virksomheder i sænk op til krisen.

»Den måde CEOer (administrerende direktører, red.) bliver CEOer på i Amerika er en farce og et af vores største problemer. Jeg bruger en anti-Darwinsk metafor for det. Den svageste overlever,« skrev han blandt andet på sin blog »The Icahn Report« i juni 2008.

Flittig på sociale medier

Selv har Carl Icahn ingen overlevelsesproblemer. Investeringsselskabet Icahn Enterprises, som rigmanden selv ejer 89 procent af, fremviste i sidste uge et tredjekvartalsregnskab, der viste et afkast på 26,3 procent i løbet af årets første ni måneder, hvilket er klart over markedsniveau.

Selskabets aktiekurs er indtil nu steget svimlende 175 procent i år, og rigmanden er ifølge Bloomberg god for 23,4 milliarder dollar og verdens 27. rigeste mand.

Den svimlende aktiekurs afspejler også i høj grad den selvforstærkende effekt, der ligger i, at Carl Icahn har formået at mobilisere flere investorer til at følge ham, hvilket han i løbet af de seneste år især har gjort via sociale medier – og altså nu udbygger med sit nye forum.

Det var eksempelvis via et Tweet, at Icahn 13. august i år afslørede, at Icahn Enterprises har en stor aktiepost i Apple, og at han snart ville tage en snak med Tim Cook om større aktietilbagekøb. Få minutter efter tweetet var ude, hoppede aktiekursen i verdens mest værdifulde selskab med 1,8 procent.

»I takt med at han har haft succes med sine investeringer op igennem årene, er der selvfølgelig nogen, der følger ham. Og når de ser, at han gør noget, så sætter de sig på bagsmækken og investerer i de samme selskaber, som han gør, i håb om at historien gentager sig, og at der kommer et fornuftigt afkast. Jo mere magt, du har, desto større er chancen for, at din investering lykkes,« siger Otto Friedrichsen.

Aktietilbagekøb vil gavne Apple

I sit brev til Tim Cook argumenterer Carl Icahn for, at et større aktietilbagekøbsprogram vil gøre Apple mere attraktiv og dermed også gavne selskabets investorer på længere sigt. Af samme årsag lover storspekulanten, at han ikke selv vil sælge ud af sine aktier, hvis Apple følger anbefalingen: »Der er ikke noget kortsigtet i mine intentioner her,« lyder det.

Selv om brevet i store dele er en lang hæderstale til Apple, som Icahn både ser som verdens bedste innovatør inden for forbrugerprodukter og ét af de stærkeste brands, så indeholder det også en slet skjult trussel til Apples ledelse om, at de kan forvente at blive presset ud, hvis de ikke makker ret.

»Apples bestyrelse inkluderer i øjeblikket ikke et individ med en baggrund som professionel investor. Efter min mening vil enhver form for yderligere forsinkelse af det tilbagekøb, vi hermed foreslår, afspejle den manglende ekspertise i bestyrelsen,« skriver Carl Icahn.