Topcheferne, der nægter at læne sig tilbage

De tre jyske ikonvirksomheder, Danfoss, Lego og Grundfos, leverer rekorder på stribe. Men-men, topcheferne er bekymrede og er ved at klargøre virksomhederne til storm. Det sker heldigvis på et økonomisk supersolidt grundlag.

Administrerende direktør Niels B. Christiansen kan glæde sig over, at Lego ikke er børsnoteret, for dagens regnskab ville have givet et ordentligt hak i kursen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Egentlig kunne man i Nordborg på Als, i Billund og i Bjerringbro læne sig tilbage i direktørstolen med et »ah, det er herligt at være topchef i Jylland, det kører på skinner.«

De tre jyske ikonvirksomheder Danfoss, Lego og Grundfos står skarptslebne som aldrig før. Styr på forretningen, styr på driften, stærke pengestrømme, solide kapitalgrundlag – altså velkonsoliderede virksomheder.

Tre lokomotiver i dansk Big Business med sammenlagt næsten 70.000 medarbejdere verden over, herunder adskillige tusinder i Danmark. Samlet omsætning på den anden side af 100 mia. kroner. Hver især med en førende position på deres respektive markeder.

Så hvorfor ikke læne sig tilbage og nyde tilværelsen. What's not to like?

»Sigtbarheden bare få år frem er sløret som aldrig før.«


Trods de bundsolide resultater er der noget, der nager de tre topchefer. Kim Fausing, Danfoss, Niels B. Christiansen, Lego, og Mads Nipper, Grundfos. Væksten er ikke helt der, hvor den skal være, og så er sigtbarheden bare få år frem sløret som aldrig før. Først og fremmest på grund af handelskrigen mellem USA og Kina. Hertil Brexit og frygten for en global recession. Der er nok at bekymre sig om.

Lego har netop fremlagt halvårsregnskabet. Hvis topchef Niels B. Christiansen skulle have præsenteret det som en børsnoteret virksomhed, ville Lego-aktien få et ordentligt hak i tuden på børsen. Indtjeningen falder nemlig. Men ingen af de tre virksomheder lider af korttidssygen med kvartalsregnskaber og kan derfor se flere år frem i tiden.

Skal man således tro Lego-topchefen, Niels B. Christiansen, skyldes nedgangen i profitten, at man meget bevidst har valgt at investere i fremtiden. Til Børsen siger han, at »det sker som et led i, at Lego vil være på forkant med tendenserne«.

Da Danfoss-chefen, Kim Fausing, for få uger siden lagde sit halvårsregnskab frem – det bedste nogensinde – dvælede han ikke så meget ved rekorderne, men lod forstå, at en stor del af ledelseskraften handler om at håndtere den svære fremtid. Måske ovenikøbet med faldende omsætning forude. Begejstringen hos Danfoss-chefen var til at overse.

Grundfos-chefen, Mads Nipper, har netop fulgt trop. Nipper kommer med sit halvårsregnskab om få dage, og det forventes at blive helt i top. Men det er ikke Nippers fokus. Det er derimod den usikre fremtid. Nipper forventer ikke at kunne nå den oprindelige vækstmålsætning for hele 2019, fortæller han til Finans. En reel nedjustering.

Så hvad er det i grunden, de siger, disse tre topchefer? Ingen tvivl om, at de hver især også bruger den usikre fremtid som et ledelsesværktøj internt i virksomheden. Nej, vi må ikke slappe af, vi må tværtimod accelerere innovation og vækst, så vi også eksisterer om 10, 20 og 30 år.

Men når det er sagt, er det svært ikke at opfatte signalerne som en klargøring til storm. Altså en klargøring til at stå solidt, selv om handelskrigen fortsætter, og verden måske kastes ud i en recession.

Det er en af styrkerne ved at være privatejet eller fondsejet virksomhed, at man kan se ud over ens egen næsetip og lægge en langsigtet strategi uden kvartalsvis skelen til udbyttet.

De tre virksomheder er ikke afhængige af udviklingen i Danmark og dermed af, hvad der sker på Christiansborg. Derimod er Danmark meget afhængig af, at Danfoss, Lego og Grundfos forbliver danskejede virksomheder med hovedkontor i Danmark med uforholdsmæssigt mange medarbejdere i Danmark og dermed skattebetaling i Danmark.

Set i det perspektiv synes både Danfoss, Lego og Grundfos at have bundsolide ledelser med det nødvendige langsigtede fokus for øje. Det er betryggende.

Jens Chr. Hansen er Berlingskes erhvervskommentator