Topchefer jubler over klimavalg: »Vi skal turde gå forrest«

Dagen efter folketingsvalget var danske og udenlandske erhvervsfolk samlet i København. Og særligt ét tema gik igen.

Over 600 danske og udenlandske virksomhedsledere mødtes torsdag til årets udgave af VL Døgnet i FN Byen i København. Blandt dem var Peter Warnøe, serieiværksætter og direktør for venturefonden Nordic Eye (tv.) og Jimmy Maymann, bestyrelsesformand for TV 2 og tidligere adm. direktør for The Huffington Post. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Efter en valgkamp, hvor der ifølge store dele af erhvervslivet har været alt for lidt fokus på, hvor pengene skal komme fra, vælger en række ledere at se lyst på én ting:

At klimaet for alvor kom i fokus ved folketingsvalget anno 2019.

»Det er meget positivt, at klimaet spillede en afgørende rolle i forhold til, hvor vælgerne satte deres kryds,« siger Jimmy Maymann, der er forretningsmand og bestyrelsesformand for TV 2.

Over 600 danske og udenlandske virksomhedsledere mødtes torsdag til årets udgave af VL Døgnet i FN Byen København, hvor en række markante stemmer var samlet for at inspirere virksomhederne til at sætte farten op i kapløbet om at nå FNs Verdensmål for en bæredygtig udvikling – og samtidig gøre en god forretning.

Traditionen tro var erhvervslederne svære at få i tale dagen efter et folketingsvalg, fordi de var bange for at udtale sig partipolitisk. Men klimaet ville flere fremtrædende personer fra erhvervslivet gerne tale om.

»Vi har naturligvis fulgt valget med stor interesse og glæder os over, at klima og miljø har toppet mærkesagerne blandt størstedelen af partierne. Men det er ikke nogen hemmelighed, at vi har undret os over fraværet af madspildsproblematikken i de nuværende klimaaftaler,« siger Mette Lykke, adm. direktør i madspilds-appen Too Good To Go, der håber på, at madspild bliver en integreret del af den kommende klimapolitik.

»Det første klimavalg i danmarkshistorien«

Da stemmerne var talt op ved folketingsvalget onsdag aften, stod det klart, at Danmark var rykket markant til venstre. Rød blok løb af med en stor sejr.

»Det har været det første klimavalg i danmarkshistorien,« sagde Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i sin tale efter valget.

Et valg, hvor tusinder har været i gaden for at marchere for klimaet, og hvor den grønne dagsorden i flere målinger har indtaget toppen i oversigten over de emner, danskerne synes har været de vigtigste i valgkampen.

Grundfos-topchef Mads Nipper hæfter sig særligt ved, at danskerne tydeligt har vist, at kampen for klimaet er en topprioritet for dem – og derfor også skal være det for en kommende regering, mener han.

»Vi støtter fuldt op om politikernes vigtige ambitioner for klimaet og samfundet. Vi er også bevidste om, at de løsninger, der er brug for, kræver investeringer. Derfor er det vigtigt, at de vilkår, erhvervslivet har, er så gode som muligt, så der er rum til at udvikle nye løsninger og finansiere de ambitioner, vi er blevet præsenteret for under valgkampen,« siger han.

Til VL-døgnet diskuterede topcheferne business cases og konkrete løsninger til, hvordan FNs Verdensmål er og kan blive en god forretning samt være med til at sikre ordentlig forretningsmoral. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Mette Frederiksen står i den kommende tid over for en vanskelig opgave. Hun skal forsøge at danne regering med en række krævende partier fra rød blok. Hvis ikke det lykkes, kan hun alternativt forsøge at danne regering med eksempelvis Venstre.

Jimmy Maymann venter nu blot på at se, hvordan kabalen går op.

»Det bliver spændende at se, om det bliver en socialistisk regering eller en regering hen over midten. Det bliver jo ret afgørende i forhold til, hvor ambitiøs en kommende regering bliver på klimaområdet,« siger han.

»Vi skal være visionære i Danmark. For det er svært at sætte et grønt aftryk i verdenssamfundet, hvis ikke vi selv tager den medicin. Vi skal turde gå forrest,« tilføjer han.

Kan man ikke argumentere for, at Danmarks indsats er ligegyldig i det store billede, fordi vi er så lille et land?

»Det er for letkøbt. Det er det samme som at sige, at jeg bare skal smide skrald på gaden og i havet, fordi jeg ikke kan gøre en forskel. Men det nytter ikke noget at være ligeglad med, at planeten står til at være ubrugelig på et eller andet tidspunkt, hvis ikke vi gør noget,« understreger han.

Hvad skal vi gøre?

»I alle aspekter af samfundet er der ting, vi kan gøre. Jeg mener ikke, at der er noget, der er for småt, og der er behov for adfærdsændringer på alle niveauer, både individuelt, i virksomhederne og politisk.«

Nej tak til højere skatter og afgifter

Politikerne har i den forgangne valgkamp lovet danskerne velfærd for milliarder, og flere overvismænd har advaret politikerne mod at spille hasard med dansk økonomi.

Samtidig har en række iværksættere i Berlingske givet udtryk for, at der har været for lidt fokus på, hvordan værdierne skabes, og den holdning deler Jimmy Maymann.

»Det er klart, at hvis ikke vi sikrer, at der er et godt miljø for vores virksomheder og iværksættere, så får vi på sigt et problem. Guldhønen lægger æg, men hvis man sulter den, så bliver der færre guldæg og færre penge til at gøre de ting, vi gerne vil,« siger han.

Peter Warnøe, serieiværksætter og direktør for venturefonden Nordic Eye, mener, at valgresultatet er »lidt ærgerligt«, og at der i valgkampen har været for lidt fokus på, hvordan væksten i Danmark bliver større.

»Lars Løkke har haft succes med mange af de ting, han har lavet, så jeg synes, at det er ærgerligt, at vi skal starte forfra, når vi nu er inde i en god periode,« siger han.

Han frygter, at en socialdemokratisk mindretalsregering med støtte fra SF og Enhedslisten vil medføre, at skatter og afgifter bliver sat op.

»Hvis man gennemfører en masse nye beskatninger og beskatter kapitalgevinster, er det ikke godt. Jeg møder så mange dygtige danskere, der skaber fantastiske resultater, og der er desværre en årsag til, at de sidder i udlandet,« siger iværksætteren, der også mener, at forslaget om at hæve den såkaldte arveafgift, der er den skat, som familieejede virksomheder skal betale, når de overdrager ejerskabet til en ny generation, er urimelig.

»Hvor mange gange skal vi betale skat af vores penge? Det er jo ikke kun store virksomheder, der bliver ramt. Jeg kender allerede virksomheder i dag, hvor stifteren flytter ud i to år, fordi han er i gang med at forlade virksomheden,« siger han.