Topchefer i oprør mod ny udlændingelov: Kan ikke få deres ægtefæller med hjem

Udsigten til at danskere, der gør tjeneste i udlandet, ikke uden videre kan få deres udenlandske ægtefælle med til Danmark, får store danske virksomheder i Kina til at aflevere protestbrev til statsministeren.

Kinesisk premierminister Li Keqiang sammen med statsminsiter Lars Løkke Rasmussen, der gæstede Kina tidligere i maj. REUTERS/Thomas Peter Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS PETER

Normalt har de egentligt mest travlt med at passe forretningerne i udlandet og går formentlig mere op i valutaudsving og handelsaftaler, end hvad der er på programmet i det danske folketing.

Men et lovforslag, der behandles for anden gang torsdag, har alligevel fået cheferne i en række danske virksomheder til at involvere sig i den hjemlige debat.

Således har en række prominente danske virksomheder og deres chefer sendt en skarp kritik i retningen af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på grund af en ny udlændingestramning, der står til at blive vedtaget med stemmer fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Det skriver Børsen.

I Kina frygter danske topchefer nemlig, at de som følge af de nye regler, ikke kan få deres udenlandske ægtefæller med, når erhvervsfolkene stopper med at gøre tjeneste i udlandet og vender hjem til Danmark.

Kritikken blev afleveret til statsministeren i brevform i sidste uge af de to danske handelskamre i Kina. Jens Eskelund, formand for det danske handelskammer i hovedstaden Beijing og senior director i Mærsk har siden 1998 været i landet, hvor han er kinesisk gift, har to børn på otte og 12 år. Ifølge Børsen vil han vurderet efter de nye regler formentlig ikke kunne få sin hustru med tilbage til Danmark.

»Hvis du som dansker lige pludselig mister dit job og heller ikke har et på hånden derhjemme, ja så kan du faktisk ikke vende hjem til Danmark, sådan som reglerne er skruet sammen,« siger han til avisen.

Medlemmer af handelskamrene omfatter i Kina omfatter bl.a. Mærsk, Lego, Coloplast, FLS, Arla, Novo Nordisk, Lundbeck og Grundfos. Lovforslaget, som de fremtrædende virksomheder, er stærkt utilfredse med går under navnet L162 og vil ophæve 26-årsreglen i ægtefællesammenføringssager.

Det betyder ifølge Børsen, at en dansker, der rejser ud i en alder af 30 år og får en jævnaldrende ægtefælle, der ikke er EU-borger, ikke vil kunne få ægtefællen med til Danmark efter et ophold i udlandet på 10 år. Kun hvis man når over en indkomst på 408.000 kroner, når man kommer tilbage til Danmark, er der udsigt til at få ægtefællen med sig.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen bedyrer over for erhvervsmediet, at regeringens politik er at hjælpe erhvervslivet og ikke sætte barriere op. Han bebuder samtidig, at hele regelsættet for ægtefællesammenføringer skal gentænkes, hvilket vil ske i løbet af efteråret.

Ifølge Danes Worldwide, der repræsenterer danskere i udlandet, er det langt fra kun i Kina, at den nye lovgivning har vakt opsigt, også i en række andre ikke-EU lande, især USA er utilfredsheden stor blandt de derboende. I alt skønnes omkring 10.000 udlandsdanskere til ikke at kunne få deres ægtefælle med hjem til Danmark.