Topchefer i Davos: Datatyverier nærmest umuligt at bekæmpe

Truslen fra hackere vokser sig stadig større, og det er dyrt og næsten umuligt at beskytte sig helt, advares der på det verdensøkonomiske topmøde i Davos. I Danmark nedtoner PET truslen om et altødelæggende cyberangreb.

På det verdensøkonomiske topmøde, World Economic Forum, i Davos i Schweiz advares der mod truslen fra hackerne, som imidlertid er næsten umuligt at stå imod. Foto: Ruben Sprich, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: RUBEN SPRICH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samtidig med at Politiets Efterretningstjeneste nedtoner truslen for et ødelæggende cyberangreb på Danmark, advarer topfolk i det internationale erhvervsliv om, at det er næsten umuligt at kæmpe mod hackere og beskytte sine virksomhedsdata.

»Det er næsten umuligt at stoppe datalækager. Det er en konstant kamp. Man kan ikke vinde den helt,« siger topchefen for IT-selskabet Wipro, T.K. Kurien, til nyhedsbureauet Reuters under det verdensøkonomiske topmøde i den normalt 11.000 beboere store by Davos i Schweiz i disse dage, hvor 2.500 højtstående deltagere er samlet for at drøfte aktuelle, økonomiske emner.

Folks bekymring vokser

Senest blev den tredjestørste detailkæde i USA, Target, udsat for et omfattende datatyveri, og regningen for IT-sikkerhed bliver langsomt skruet i vejret.

En international undersøgelse, som softwaregiganten Microsoft har offentliggjort i Davos, viser, at den største bekymring hos folk er truslen mod privatlivets fred, mens datasikkerhed står på andenpladsen. Bekymringerne er vokset i takt med, at flere og flere data ligger online, ligesom den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløring af den amerikanske efterretningstjeneste NSAs omfattende aflytning og overvågning bestemt ikke har gjort bekymringerne mindre.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, slog i Davos fast, at Israel investerer heftigt i teknologi for at ligge i top 3 over verdens mest cybersikrede lande.

Trussel mod Danmark ikke stor

Topmødet offentliggjorde tidligere på ugen en global sikkerhedsvurdering, hvor risikoen for et altødelæggende cyberangreb, hvor hackere får kontrol med væsentlige områder og kan lægge dem ned, optræder men betragtes som en fjern mulighed.

Risikoen for et stort nedbrud er dog større end nogen sinde på grund af nettets betydning.

PET og Center for Terroranalyse (CTA) skriver i den vurdering af terrortruslen mod Danmark, som kom fredag i denne uge:

»CTA vurderer, at terrorgrupper ikke har kapacitet til at gennemføre målrettede og ødelæggende cyberangreb på IT- og teleinfrastruktur, som kan have samfundsmæssige konsekvenser for Danmark, men at militant islamistiske terrorgrupper søger at tilegne sig cyberkapaciteter.«

Tilliden skal genskabes

Googles bestyrelsesformand, Eric Schmidt, sagde på topmødet i Davos, at han forventer, at 85 procent af al cyberindustrispionage vil udgå fra Kina, mens man vil se flere russiske hackerangreb mod energiselskaber.

Navnlig NSA-afsløringerne har ført til, at landenes villighed til at arbejde sammen falder, fordi man ikke tør bruge internationale IT-løsninger.

»Tilliden til Internettet falder som følge af datamisbrug, hackning og krænkelser af privatlivets fred,« sagde Axel Lehmann, sikkerhedsdirektør hos Zurich Insurance Group i Schweiz og opfordrede til, at alle nu arbejder sammen om at skabe sikkerhedsstandarder og genskabe tilliden til at kunne bruge de digitale muligheder.

Læs mere: PETs og CTAs »Vurdering af terrortruslen mod Danmark« kan læses her.