Topchef: Masseovervågning skræmmer udenlandske investeringer væk fra Danmark

Muligheden for at gøre Danmark til et af verdens centre for databehandling skydes ned med Venstre-regeringens ønske om at registrere al internet- og teletrafik, siger en af de tunge drenge på området.

Direktør for datavirksomheden Global Connect, Christian Holm Christensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark smider en gylden mulighed i skraldespanden for at trække udenlandske investeringer hertil, hvis Venstre-regeringen får gennemført forslaget om registrering af al internet- og teletrafik i landet.

Det siger Christian Holm Christensen, administrerende direktør for Global Connect, der er Danmarks næststørste leverandør af fiberforbindelser og står bag Danmarks største datacentre, hvor 70 procent af alle internetsøgninger i Danmark går gennem.

»Vi skal prøve at tiltrække udenlandske investeringer til Danmark. Apples kommende datacenter i Viborg vil betyde noget for os som land. Hvis vi kan gøre Danmark til et af verdens centre for databehandling, vil det på den lange bane give Danmark enormt meget. Det vil være en helt ny industri, hvor vi kan positionere os. Derfor skal man være meget varsom med ikke at lave et system med f.eks. logningsregler, som gør, at de udenlandske selskaber går et andet sted hen - og det vil de gøre. Det vil være superattraktivt, at Danmark bliver det land, hvor man placerer alle datacentre - en unik vækstmulighed på linie med, da vi opbyggede en hel mobilindustri i Danmark med masser af vidensjobs. Desværre formøblede man senere muligheden igen. Dengang skabte det alene i Aalborg måske 1.000 ingeniørjobs i mobilindustrien. Det eventyr vil jeg gerne gentage,« siger Christian Holm Christensen til Berlingske.

De gamle østtyskere ville juble

Han understreger, at Global Connect naturligvis vil overholde loven, hvis det lykkes for Venstre-regeringen at finde flertal for den. Indtil nu har kun Dansk Folkeparti udtalt sin støtte. Socialdemokraterne, som skal levere de afgørende stemmer, afventer at se justitsminister Søren Pinds (V) endelige lovforslag, mens alle øvrige partier i Folketinget er imod. Der er også intern uenighed i Venstre om masseovervågningen.

»En masseovervågning er ikke svaret på det, man søger. Det svarer til, at vi bare kunne få Skat til at udbetale al vores løn - så ville der intet sort arbejde være. Det vil udløse en helt vild regning, som vi er superbekymret for. Det vil mindst koste os et tocifret millionbeløb men kan blive meget større, hvis man vælger den fulde løsning med at skulle logge alt. Den eneste mulighed, vi har, er at sende regningen videre til kunderne. Det er den helt forkerte vej,« siger Christian Holm Christensen.

Han mener, at de danske efterretningstjenester gør et stort stykke arbejde.

»Der er bare nogle retsprincipper, hvor man som dansker må spørge sig selv, om det er sådan et samfund, man vil have. Den næste bølge af flygtninge vil så være ældre herrer fra det tidligere Østtyskland, som kommer hertil, fordi de synes, at det er lige præcis det samfund, som de så gerne har ønsket sig,« siger han sarkastisk.

Farligt at samle så mange data

Derudover er der hele spørgsmålet om sikkerheden ved de enorme mængder af data, som skal samles ind og opbevares.

»Det er ved at gå op for folk, hvad det egentlig betyder med den udbredte digitalisering. Som borger bruger man sin E-boks og kommunikerer digitalt med det offentlige. Nu kan nogen pludselig tage ens data og misbruge dem. Og når man koncentrerer indsamlingen af data, er det så overhovedet sikkert? Husk, at CSC, som har en udmærket sikkerhed, mistede en stor del af danskernes CPR-numre til hackere. Man skal passe på med koncentrationen af data. Nogle gange er den bedste sikkerhed at sprede data,« påpeger Global Connect-topchefen.

Justitsminister Søren Pind er torsdag klokken 13.30 indkaldt til samråd i Folketingets retsudvalg om masseovervågningsforslaget.