Topchef i PostNord: »Jeg vil ikke garantere ansattes løn- og arbejdsvilkår«

PostNords Danmarks topchef, Peter Kjær, vil ikke garantere, at postselskabets underleverandører lever op til danske løn- og arbejdsvilkår.

Peter Kjær Jensen, landechef i PostNord i Danmark Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Henrik Petit Henrik Petit

Det må være op til den enkelte underleverandør at sikre løn- og arbejdsvilkår for de ansatte, siger topchef i PostNord Danmark, Peter Kjær.

Udmeldingen kommer efter, at HK har rettet henvendelse om en underleverandør til regnskabsafdelingen i PostNord Danmark, der nægter at indgå i en overenskomst med fagforbundet. HK har derfor spurgt PostNord Danmark, om det statsejede selskab i så fald selv vil garantere, at de ansattes vilkår hos underleverandøren lever op til dansk standard.

Det sker samtidig med, at det i Sverige er kommet frem, at underleverandører til PostNord benytter sig af underbetalte østeuropæiske arbejdere.

En lignende historie var fremme om postvæsenet i Danmark, Post Danmark, der i dag er PostNord Danmark. Dengang drejede det sig bl.a. om transportvirksomheden Kim Johansens medarbejdere, der ikke blev aflønnet efter danske standarder.

Men topchef Peter Kjær vil ikke stille krav om, at underleverandører til PostNord Danmark indgår i overenskomster.

Postselskabets topchef har ikke været opmærksom på henvendelsen fra HK om, hvorvidt PostNord vil stille garanti for, at danske løn- og arbejdsvilkår bliver overholdt hos underleverandøren, før Berlingskes Business kontaktede PostNord Danmark fredag.

Derfor er Peter Kjær ikke bekendt med sagens detaljer. Men han slår fast, at underleverandører skal underskrive PostNords adfærdskodeks.

»Samtidig har vi ret til at undersøge, om de også overholder vores code of conduct,« siger Peter Kjær.

Hvad er din holdning til, at underleverandøren ikke vil indgå en overenskomst med HK?

»Vi har ikke et krav om, at underleverandører skal være organiserede. Det må være et forhold mellem virksomhedens ansatte, virksomheden selv og fagforbundene. Vi stiller krav til, at de opererer under loven. Og vi tjekker op på, at de gør det, de skal,« siger Peter Kjær og fortsætter:

»Jeg vil ikke garantere medarbejdernes løn- og arbejdsvilkår. Men jeg vil sige, at det står i vores code of conduct. Jeg kan ikke garantere andre virksomheders vilkår. Men jeg er den i branchen, der har det strengeste regime for at validere, at man opfører sig ordentligt, hvis man vil være leverandør til PostNord.«

I Sverige er det kommet frem, at PostNords underleverandør benytter sig af underbetalte østeuropæere. Mener du fortsat, at I kan sikre at danske løn- og arbejdsvilkår bliver overholdt uden at kræve overenskomster for jeres underleverandører?

»Vi kan ikke sidde på ryggen af alle leverandører, men vi kan stille krav om at loven bliver overholdt. Jeg mener ikke, at det er vores opgave at styre, hvordan arbejdsmarkedet fungerer mellem fagforbund og medarbejdere.«

Hvordan hænger det sammen, at I på den ene side respekterer medarbejdernes ret til overenskomster, men samtidig accepterer at en underleverandør nægter at indgå en overenskomst?

»Jeg kender ikke den specifikke case. Men hvis de ansatte i virksomheden vil organiseres, er det deres ret.«