Topchef i luftfartsgigant: Godt, vi har Greta Thunberg

Den øverste chef hos flyselskabet Emirates indrømmer sin tidligere skepsis over for klimaforandringer, men nu er han taknemmelig for Greta Thunbergs indsats.

Sir Tim Clark er øverste chef hos flyselskabet Emirates, der er verdens største selskab på de helt lange ruter, og han er taknemmelig for det fokus som Greta Thunberg har sat på klimaforandringer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan Smialowski/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flyselskabet Emirates brænder over 100 millioner tønder olie af hvert år for at holde sine fly i luften. Set i det lys kommer det nok bag på mange, at flyselskabets øverste chef, sir Tim Clark, nu takker klimaaktivisten Greta Thunberg for at have sat klimaet på dagsordenen.

Topchefen lægger da heller ikke skjul på, at »det har taget ham lang tid at komme hertil«.

I et interview med BBC fortæller han, at »han tror på klimaforandringer«, og at han ikke kun beundrer Greta Thunberg, der nu er indstillet til Nobels Fredspris, men også den aktivistiske gruppe Extinction Rebellion, selvom han understreger, at han »ikke forsvarer« gruppens metoder.

Extinction Rebellion er kendt for at tage noget skrappere midler i brug, end den 16-årige unge kvinde, som alle efterhånden har set med sit »Skolstrejk för klimatet«-skilt, der har fået tusindvis af unge mennesker verden over til at »strejke«.

I denne uge mødte en gruppe på godt 20 klimaaktivister fra Extinction Rebellion eksempelvis op i Klimaministeriets reception, hvor de klædte sig af og efterfølgende smurte hinanden ind i tyk, sort olie og vred sig på gulvet. Formålet med aktionen var »at demonstrere de alvorlige konsekvenser ved fortsat udvinding af Nordsøolie«. Deres nøgenhed skulle tjene som symbol på »den nøgne sandhed om, at olie dræber«.

 

Milliarder af ton kulstof i luften

Men tilbage i Dubai i De Forenede Arabiske Emirater, hvor flyselskabet Emirates har hovedsæde, fortæller den allerøverste chef, at verden har haft brug for disse klimaforkæmpere for til fulde at kunne forstå, hvor omfattende forandringerne og deres konsekvenser er, samt at vi slet ikke handler hurtigt nok. Ifølge ham har de gjort mere end nogen andre.

Han fortryder, at at man i flybranchen, hvor han har arbejdet siden 1972, har handlet så sent, fordi det allerede nu er tydeligt, hvilke konsekvenser der følger med klimaforandringerne.

»Og vi i flyindustrien gør ikke os selv en tjeneste ved at sende milliarder af ton kulstof ud i luften. Det er man nødt til at tage hånd om,« siger sir Tim Clark ifølge BBC.

Greta Thunberg begyndte sin strejke for klimaet i 2018. Et år senere har hun samlet millioner verden over til at strejke sammen med hende. Den 16-årige unge kvinde fra Norde er indstillet til Nobels fredspris, mens hun afviste at modtage Nordisk Råds Miljøpris i slutningen af oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: Minas Panagiotakis/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix.

Løsningen bliver syntetisk brændstof

Der er altså ingen tvivl om, at Emirates-topchefen er klar til at gøre noget, men det er straks værre, når man skal pege på, hvad der skal til, når man ser på flyindustrien. Ifølge ham er det nemlig utænkeligt, at vi stopper med at rejse med fly.

Hos Emirates fragter man gennemsnitligt 150.000 mennesker om dagen i selskabets fly, der flyver til stort set alle dele af verden. Selskabet er særligt kendt for sine lange flyveture.

Tim Clark sætter sin lid til, at syntetisk brændstof kan gøre en forskel. Han tror nemlig ikke, at biobrændsel, som SAS herhjemme har talt varmt for, vil løse problematikken. Udbuddet vil nemlig ikke kunne matche efterspørgslen. Dog tror han, at løsningen med det syntetiske brændstof ligger langt ude i fremtiden, så gode råd er stadig dyre.

Han understreger dog, at der allerede sker mange gode ting, når det kommer til at begrænse omfanget af flyindustriens påvirkning af klimaet. Man har eksempelvis minimeret brugen af plastik, og flyene er i dag langt mere effektive end tidligere.