Topchef går i kødet på minister

Coops topchef, Peter Høgsted, lægger ikke fingre imellem i sin kritik af fødevareministeren, som han mener mangler format i beslutningen om at lancere et dyrevelfærdsmærke uden om Coop.

Peter Høgsted fra Coop mener, at fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) mangler format og har ført skinforhandlinger om et nyt dyrevelfærdsmærke. Foto: Sophia Juliane Lydolph Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»At føre skinforhandlinger med os og bag om ryggen på os at lancere det i Go’ Morgen Danmark. Hvor sølle kan det blive? Format over det er der i hvert fald ikke«.

I så ganske klare vendinger udtrykker Coops topchef, Peter Høgsted, sin mening om fødevareminister, Esben Lunde Larsen. I en blog på Berlingske Business’ hjemmeside business.dk sender topchefen en sønderlemmende kritik mod Esben Lund Larsen, efter at ministeren tirsdag som en del af landbrugspakken lancerede en ny mærkningsordning for svinevelfærd.

Ordningen har været undervejs siden 2014, men Peter Høgsted og Esben Lunde Larsen er aldrig blevet enige om grundlaget for ordningen, og da ministeren tirsdag valgte at lancere mærkningsordningen, var Peter Høgsted ikke informeret.

»Vi har været inde i et forløb, hvor vi har sagt, vi godt vil være med til at lave et mærke, og så offentliggør han det i dag uden at fortælle, at der ikke er dialog længere. Det er der ikke format over,« siger Peter Høgsted tydeligt indigneret.

»Hvis man skal være minister, skal man også være minister for dem, man er uenig med. Så kan man ikke sidde og lave lokums­aftaler,« tilføjer han med henvisning til, at ordningen ifølge Høgsted er til fordel for Danish Crown og Coops ærkerival, Dansk Supermarked.

Esben Lunde Larsen ønskede tirsdag ikke at kommentere sagen, men i en mail til Berlingske udtaler Poul Ottesen, som er tovholder på projektet i Fødevarestyrelsen, at der er »afholdt et fælles møde med alle interessenter samt tre bilaterale møder med Coop«, efter at arbejdet med dyrevelfærdsmærket er blevet genaktiveret i 2016 som en del af landbrugspakken.

»Coop har i den forbindelse fremlagt forslag, der afviger fra Fødevarestyrelsens oplæg og synspunkterne hos de øvrige interessenter. Trods bestræbelser på at skabe konsensus og kompromis har Coop haft det synspunkt, at de øvrige interessenter skulle acceptere Coops forslag, men ikke selv udvise fleksibilitet. Derfor var det ikke muligt at skabe enighed,« oplyser Poul Ottosen.

I mailen fra Fødevarestyrelsen står der desuden, at det har været af klar opfattelse, at »Coop i første faser af forløbet ikke har været interesseret i – og heller ikke ønskede – at bidrage til overvejelser om konkrete kriterier for et dyrevelfærdsmærke.«

Uambitiøst forslag fra regeringen

Coop, som i 2015 omsatte for 45 millarder kroner, har med Peter Høgsteds »madmanifest« det seneste par år forsøgt at sætte danskernes madvaner på dagsordenen. Blandt andet har Coop lanceret flere økologiske madvarer i koncernens kæder, Irma, Dagli’Brugsen, SuperBrugsen, Kvickly og Fakta. Med en ambition om at få danskerne til at spise sundere mener Peter Høgsted, at regeringens forslag er for uambitiøst.

»En af vores roller er, at vi skal tænke på vores forbrugere. Nu bliver de snydt. Derfor råber vi højt,« forklarer Peter Høgsted.

Han mener, forslaget heller ikke er ambitiøst nok i forhold til dyrevelfærd. Han henviser til, at organisationer som Forbrugerrådet Tænk, Dyrenes Beskyttelse og Økologisk Landsforening er imod mærket.

»Alle de seriøse foreninger er imod det her mærke, og så vælger han (ministeren, red.) at lave en mærkningsordning med dyreorganisationer som kattens værn og delfiners venner – og så i øvrigt Dansk Supermarked,« siger Peter Høgsted.

Ifølge professor i ledelse ved Aalborg Universitet Anders Drejer sker det »relativt sjældent«, at topchefer kritiserer politikere for deres beslutninger. Også for sjældent, mener professoren, som synes, flere erhvervsledere skal ytre sig offentligt og blande sig i den politiske debat.

»Jeg har i flere år efterlyst den form for holdningstilkendegivelser fra topchefer. Lige præcis det her er en temmelig vigtig sag, som betyder meget for Coop,« siger Anders Drejer.

Men det er ikke uden risiko at topchefer går til angreb på en minister.

»Hvis fødevareministeren hedder det samme efter næste valg, risikerer Peter Høgsted at have i hvert fald seks år i ødemarken. Han risikerer en masse, men man må gå ud fra, det er en kalkuleret risiko,« siger Anders Drejer.

Coop lancerer i stedet selv et mærke, som adskiller sig fra regeringens forslag ved at omfatte forarbejdet kød som for eksempel pålæg. På en til anledningen oprettet hjemmeside informerer Coop i øvrigt om, hvorfor koncernen står uden for regeringens ordning.