Topadvokater rådgav mistænkt i milliardsagen om udbytteskat

To danske topadvokater har ifølge DR ydet rådgivning til finansmanden Sanjay Shah, der i øjeblikket efterforskes for svindel med udbytte­refusion for mere end ni milliarder kroner.

Den Dubai-baserede finansmand Sanjay Shah har fortalt, at han har fået rådgivning fra danske advokater om den påståede svindel med udbytteskat, som han er mistænkt for at stå bag. Foto: Art.org Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den storstilede sag om refusion af udbytteskat, hvor Skat mener sig bedraget for 9,1 mia. kr., trækker nu tråde ind i den danske advokatverden. I sidste uge trådte den Dubai-baserede finansmand Sanjay Shah frem og fortalte, at han havde fået rådgivning fra danske advokater om den påståede svindel med udbytteskat, som han mistænkes at være bagmanden for.

Ifølge DR Nyheder er rådgivningen blevet ydet af to advokater, mens de var ansat i et advokatfirma, der ikke længere har kontor i Danmark. Siden har de to advokater ifølge DR fået ansættelse ved topkontorerne Horten og Plesner henholdsvis. Førstnævnte vil hverken be- eller afkræfte, om en af deres medarbejdere har ydet rådgivning for Sanjay Shah i en tidligere ansættelse. Rådgivningen har dog fået konsekvenser for den af de to advokater, der senere fik job hos Plesner.

»Vi har indgået aftale om, at han udtræder af partnerkredsen i Plesner. Det traf vi beslutning om tidligere på ugen,« siger ledende partner hos Plesner, Tom Kári Kristjánsson, til DR:

»Vi har draget konsekvenser af den rådgivning, som partneren har ydet, før han kom til Plesner i 2014.«

Sagen om refusion af udbytteskat kom frem i sommeren 2015, hvor Skat offentliggjorde, at man var blevet svindlet til at refundere udbytteskat ved hjælp af fiktive aktieposter og falske papirer. Hele 9,1 mia. kr. er på denne måde røget ud af Skat, der har meldt sagen til Bagmandspolitiet. Den Dubai-baserede finansmand Sanjay Shah er den hovedmistænkte i sagen, men selv mener han ikke, at han har gjort noget ulovligt.

Det er uklart, hvilket omfang advokaternes rådgivning af Sanjay Shah har haft, og det er heller ikke sikkert, at skatterefusionerne har været ulovlige. Men viser det sig, at advokaterne har rådgivet om noget, der er ulovligt, kan der komme et strafansvar på tale.

»Man har en gang imellem nogle straffesager, hvor advokaten bliver tiltalt og dømt for medvirken, men det forudsætter, at man har fuld kendskab til, hvad der er foregået. Og det er ikke altid tilfældet,« siger Lars Bo Langsted, juraprofessor ved Aalborg Universitet.

»Hvis det er et strengt strafferetligt ansvar, så skal han have viden om, at der er begået noget ulovligt. Hvis vi snakker erstatningsansvar, så er det nok, at han »burde have vidst«, at noget var galt,« fortsætter han.

DR har været i kontakt med advokaten, som nu er udtrådt af Plesners partnerkreds, og han ønsker af hensyn til sin tavshedspligt ikke at be- eller afkræfte, om han har ydet rådgivning for Sanjay Shah, men han bekræfter, at han er udtrådt af Plesner, fordi han har ydet rådgivning inden for et felt, som Plesner ikke vil associeres med.