Topadvokater fik kappet fem mio. kr. af konkurssalær

Også kuratorerne i boet efter den krakkede ejendomskoncern Sandgården har kritiseret skifteretten for at have forsømt tilsynspligten med bobehandlingen. Men det lyttede Østre Landsret ikke til, og advokaternes honorar blev beskåret fra 35 mio. kroner til knap 30 mio. kroner.

Foto: Anders Debel Hansen. Konkurser er blevet den helt store og givtige forretning for landets advokatfirmaer. En af de fremmeste er Pernille Bigaard fra Plesner. Hun indgår i BNY's specialrapport om Danmarks største advokater. Her fotograferet på Plesner på nordhavnen.
Læs mere
Fold sammen

Advokat Anders Drachmann er ikke den eneste kurator, der har været ude for at få sit honorar beskåret.

To af Danmarks mest kendte konkurs­advokater Pernille Bigaard fra Plesner og Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten led sidste år nederlag i Østre Landsret.

Landsretten gav skifteretten under Sø-og Handelsretten medhold i, at de to advokater skulle have deres honorar for behandling af et af finanskrisens store konkursboer beskåret med over fem mio. kroner. Skifteretsdommer Torben Kuld Hansen var tidligere nået til samme resultat, nemlig at den samlede regning, som Pernille Bigaard og Boris Frederiksen sammen med en tredje kurator Kristian Elvang-Gøransson fra Elvang & Partnere udskrev for fem års behandling af boet efter ejendomsmatador Martin Klüts og hans krakkede selskab, Sandgården Aps, var alt for høj.

Torben Kuld Hansen reducerede derfor kuratorernes regning fra 35 mio. kroner til 29,5 mio. kroner. Dommerens indgriben betød, at der nu kan blive penge til Sandgårdens tidligere ansatte og måske også til simple kreditorer. Og landsretten gav ham altså ret.

Både tidligere ansatte og simple kreditorer sad ellers med håret i postkassen, da kuratorernes 98 sider lange honoraropgørelse landede på Torben Kuld Hansens bord i efteråret 2013.

Kuratorernes regning på 35 mio. kroner ville tømme konkursboet efter Sandgården Aps til sidste krone, og det er netop en af Sandgårdens tidligere ansatte, advokat Torben Lyst, der udfordrede konkursadvokaternes honorarberegning. Landsrettens kendelse betyder, at der nu er over fem mio. kroner tilbage til tidligere ansatte, som har løn til gode, og andre kreditorer.

Pernille Bigaard og Boris Frederiksen argumenterede ligesom Anders Drachmann med, at skifteretten havde forsømt sin tilsynsforpligtelse.

Pernille Bigaard og Boris Frederiksen bebrejdede skifteretten, at den ikke korrigerede kuratorerne, hvis de var på vej ud ad en tangent. Men det lyttede landsretten altså ikke til.