Topadvokat ude af omstridt fond med millioner på lommen

Den omstridte bornholmske fond bag fiskerigiganten A. Espersen præsenterer ny bestyrelse ved sit årsmøde på tirsdag. Advokat Vagn Thorup har trukket sig og tager to millioner kroner med i ekstraordinært vederlag. Stifterens efterkommer er skeptisk.

Advokat Vagn Thorup kan trække sig tilbage fra fonden bag den bornholmske fiskerigigant A. Espersen med et vederlag på to millioner kroner. Arkivfoto: Charlotte Elgaard Christensen Fold sammen
Læs mere

Bestyrelsen i den omstridte fond bag fiskerigiganten A. Espersen fik et vink med en vognstang, da Erhvervsstyrelsen i marts opfordrede to medlemmer til at trække sig fra bestyrelsen efter sagen om et omstridt incitamentsprogram, som skulle give de to medlemmer flere millioner kroner. Nu har et af medlemmerne i skikkelse af advokat Vagn Thorup valgt at gå af, mens den anden, erhvervsmanden Sven-Gunnar Schough, bliver siddende endnu et år.

Det fremgår af Erhvervsstyrelsens afgørelse i sagen, som blev offentliggjort fredag eftermiddag.

Vagn Thorup er tidligere mangeårig partner og advokat i det hæderkronede advokatfirma Kromann Reumert og har siddet i Espersenfondens bestyrelse siden 1996. Han og fonden kom i uføre, da det kom frem, at Vagn Thorup og Sven-Gunnar Schough var en del af et incitamentsprogram på samlet 65 millioner kroner. Incitamentsprogrammet skulle tildeles bestyrelsen i driftsselskabet Insepa, hvor både Vagn Thorup og Sven-Gunnar Schough også er medlemmer. De to stod til at få udbetalt henholdsvis 20 millioner kroner og fem millioner kroner.

Efter mere end to års arbejde med sagen kom Erhvervsstyrelsen tidligere på året frem til, at incitamentsprogrammet var ugyldigt, og helt usædvanligt opfordrede styrelsen de to bestyrelsesmedlemmer til at trække sig fra fondens bestyrelse. At Sven-Gunnar Schough bliver siddende endnu et år er problematisk ifølge Knud Foldschack, som fører sagen for fondsstifterens efterkommer Lars Espersen.

»Det synes nu at være flertallet af bestyrelsens ønske, med undtagelse af min klient Lars Espersen, at direktør Sven-Gunnar Schough kan forblive som bestyrelsesmedlem i yderligere et år, og på årsmødet den 17. maj 2016 være med til at træffe væsentlige beslutninger om blandt andet bestyrelsens fremtidige sammensætning,« skriver Knud Foldschack i et brev til Erhvervsstyrelsen, som Berlingske har fået aktindsigt i.

Som efterkommere af stifteren sidder Lars Espersen og Jens Espersen i fondens bestyrelse, og her har Lars Espersen som den eneste modsagt sig flertallet angående incitamentsprogrammet og andre beslutninger. På trods af Vagn Thorups afgang er Lars Espersen stadig skeptisk omkring det videre arbejde i bestyrelsen. I et brev til Erhvervsstyrelsen skriver Lars Espersen, at »det fremgår, at flertallet nu arbejder på, at der skal udbetales en bonus på samlet godt kr. 20 millioner af fondskoncernens midler til de samme personer, som var involveret/skulle tilgodeses i incitamentsprogrammet«.

Ekstraordinært vederlag

I afgørelsen fra Erhvervsstyrelsen fremgår det, at styrelsen er blevet informeret om, »at fondens bestyrelse ønsker at udbetale et ekstraordinært vederlag til de personer i fondens datterselskab, som oprindelig var omfattet af den nu ugyldige incitamentsaftale.«

»På det foreliggende grundlag agter styrelsen ikke at foretage sig yderligere i relation hertil,« skriver Erhvervsstyrelsen i afgørelsen og henviser til, at Insepas direktør, Klaus Nielsen, står til at modtage størstedelen af vederlaget.

Ifølge Berlingskes oplysninger er de 20 millioner kroner fordelt således, at Klaus Nielsen modtager 17 millioner kroner, mens Vagn Thorup modtager to millioner kroner og Sven-Gunnar Schough får en million kroner.

Tre millioner kroner svarer omtrent til det beløb, fonden udlodder hvert år til velgørende formål, som er fondens formål.

»Jeg forstår faktisk ingenting. Hvordan kan vi have denne situation på nuværende tidspunkt? Hvordan harmonerer hele situationen med jeres afgørelse af 2. marts 2016?« spørger Lars Espersen i sit brev til Erhvervsstyrelsen.

Nye medlemmer

Hvem Lars Espersen i fremtiden skal samarbejde med i fondens bestyrelse bliver offentliggjort på tirsdag ved årsmødet. Eigil Lego Andersen har på fondens vegne indstillet advokat Niels Walther-Rasmussen som efterfølger til Vagn Thorup, mens Sven-Gunnar Schough selv har foreslået sin efterfølger.

Det har ikke været muligt at få kontakt til fondens formand, Erik Winther – som i øvrigt har overskredet aldersgrænsen og ikke genopstiller til bestyrelsen. Vagn Thorups advokat Dan Terkildsen vendte heller ikke tilbage på Berlingskes henvendelse. Vagn Thorup skrev i marts i en mail til Berlingske, at han ikke ønsker at blive kontaktet af Berlingske for en kommentar i sagen om Espersenfonden.

»Spar mig venligst for flere opringninger,« skrev Vagn Thorup.