Topadvokat: OW-ansatte i udlandet må klare sig selv

De er alene i udlandet og flere bliver truet. Men de ansatte i OW Bunkers udenlandske datterselskaber må klare sig selv, siger kurator i konkursboet efter OW Bunker

OW Bunker konkursen efterlader en række krav mod moderselskabet i Danmark, som advokat Pernille Bigaard, Plesner, som kurator arbejder på at få styr på. Men i udlandet er de alene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kuldsejlede OW Bunkers udenlandske ansatte er efterladt tilbage uden hjælp fra Danmark.

De cirka 300 ansatte i udlandet, herunder cirka 50 danskere og deres familier, må klare sig selv efter det spektakulære kollaps i oliehandelsvirksomheden. Konkursen efterlader en række krav mod moderselskabet i Danmark, som advokat Pernille Bigaard, Plesner, som kurator arbejder på at få styr på. Men i udlandet er de alene.

»Datterselskaberne er i voldsom krise, vi har medarbejdere ringende ind døgnet rundt og fortæller skrækkelige historier om trusler om vold. Men vi kan desværre ikke sige andet til dem, end at den ledelse, der sidder dernede, selv må beslutte ud fra deres eget ansvar, hvad de vil gøre. Vi kan desværre ikke hjælpe dem. De må klare sig selv,« siger Pernille Bigaard.

Der er indtil videre ingen penge at komme efter i konkursboet, for alt er pantsat. Og selv om der er ubetalte tilgodehavender, det der også hedder debitorer, så er de stillet som sikkerhed for bl.a. det store bankkonsortium på 13 banker, som havde stillet en 4,2 mia. kr. stor kredit til OW Bunker.

»Der er ingen likvider overhovedet. Der er skibe, olielagre og debitorer, men alt er pantsat fortrinsvist til bankerne,« siger Pernille Bigaard, der fredag aften blev sat ind som kurator sammen med advokat John Sommer Schmidt, Gorissen Federspiel.

»De debitorer, der er i datterselskaber, kan vi ikke røre, for de skal stå til de kreditorer, der er i datterselskaberne, ærgerligt nok. Datterselskaberne er også i krise, så pengene skal bruges der,« siger Pernille Bigaard.

Advokaterne har endnu ikke kunnet konstatere, om der er overskredet i kreditlinjer i stort omfang, sådan som det har været fremme, var stærkt medvirkende til at knække virksomheden.

»Der er ingen frie aktiver i virksomheden. Det hele var bygget op på kreditlinjer, altså trækningsretter i bankerne, og når de lukker, så er der bare gæld over det hele, der er ikke kasse eller konto i en anden bank med penge, man kan modregne,« siger Bigaard om den skrøbelige konstruktion.

Berlingske har uden held forsøgt at få en kommentar fra den detroniserede topledelse med direktør Jim Pedersen og bestyrelsesformand Niels Henrik Jensen i spidsen. Men de vender ikke tilbage på Berlingskes henvendelser. Heller ikke hos næstformand i bestyrelsen Søren Johansen, dansk chef for kapitalfonden Altor, der var storaktionær i OW bunker, er der hjælp at hente.

»Nu er det op til kuratorerne at sørge for, at de udenlandske ansatte bliver hjulpet. Hvad der gælder af regler – det ved de. Mit håb er, at alle de dygtige og kompetente mennesker, som vi har set levere de her fantastiske resultater over årene neget hurtigt får sig nogle nye og succesfulde job,« sagde han til Berlingske i mandags.

Men kuratorerne kan ikke hjælpe.

»Vi kan ikke hjælpe dem med penge eller rådgivning. De må gøre det så godt, de kan. Vi har ingen mulighed for at hjælpe dem, og jeg kan hverken i Singapore eller i Dubai eller andre steder rådgive om, hvad man skal gøre, for jeg ved det ikke. Vi sidder med en mærkelig og uløselig knude her og kan kun henvise til, at de søger lokal bistand,« siger Bigaard.