Topadvokat får bøde for urent trav

En af Danmarks mest fremtrædende advokater er kommet i unåde hos Advokatnævnet. Karoly Németh får bødestraf, fordi han angiveligt sværtede, politianmeldte og forsøgte at få sin modstander ransaget.

Advokat Karoly Németh er blevet idømt en bøde på 60.000 kroner for at være gået for langt i bestræbelserne på at hjælpe en klient. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han har i årtier været en af de mest eftertragtede advokater i Danmark, beundret for sin intelligens, frækhed og taktiske evner. Men Karoly Németh kan også bruge metoder, som sender både modstandere og Advokatnævnet op i det røde felt.

Senest har Németh politianmeldt sin modstander i en voldgiftssag og bedt politiet indlede en ransagning af dennes adresser. Tilmed har Németh sværtet den samme modstander til ved at beskrive personen som »svigagtig« og »bedragerisk« og for at have brugt forfalskede dokumenter. Men de kontante metoder rammer nu Karoly Németh i nakken.

I hvert fald er han blevet anmeldt til Advokatnævnet, der i en netop afsagt kendelse giver topadvokaten synlige pletter på omdømmet. Ifølge kendelsen gik Németh for langt for at kæmpe sin klients sag, da han på et ikke sagligt grundlag involverede politiet. Hans handlinger er ifølge Advokatnævnet en »grov« tilsidesættelse af god advokatskik, og kendelsen bliver fulgt op af en bøde på 60.000 kroner, som Karoly Néhmet skal betale til den danske statskasse.

Intet sagligt formål

Advokatnævnet finder, at »advokat K.L. Németh i den konkrete sag er gået langt videre end berettigede hensyn til klientens interesser tilsiger og dermed groft har til­sidesat god advokatskik, jf. retsplejelovens § 126, stk. 1,« fremgår det af kendelsen, som Berlingske har gennemlæst.

Ifølge Advokatnævnet må advokater ikke indgive en politianmeldelse, »uden at der er en vis sandsynlighed for, at en strafbar handling er indtrådt og dermed en mulighed for, at der kan rejses sigtelse.« Alligevel indleverede Karoly Németh en politianmeldelse i forlængelse af en konkret sag, hvor to rigmænd var havnet i en strid om deres fælles investering, og hvor den ene lod sig repræsentere af netop Karoly Németh.

Ved at indgive politianmeldelsen mod modstanderen i voldgiftssagen gik Németh ifølge Advokatnævnet videre end han må for at varetage sin klients interesser.

Advokat­nævnet lægger vægt på, at Németh burde vide, at »der var tale om en civilretlig tvist, og at det med oplysningerne i sagen ikke var godtgjort, at der var begået strafbare handlinger eller undladelser, der kunne danne baggrund for en efterforskning. Anmeldelsen tjente således ikke et sagligt formål,« skriver nævnet i sin afgørelse, hvor navnene på de to rigmænd og deres selskaber er anonymiseret.

Ifølge Advokatnævnet er det en skærpende omstændighed, at »Németh anmodede politiet om at foretage ransagning på klagers adresser, og at han undlod at oplyse (politiet) om, at der verserede en voldgiftssag vedrørende blandt andet det samme forhold.«

Desuden bliver Karoly Németh kritiseret for at sværte sin modstander til.

»Efter at (politiet) og statsadvokaten i København havde truffet afgørelse om, at der ikke var grundlag for at indlede en efterforskning af klager for de påståede strafbare overtrædelser i form af groft bedrageri og groft mandatsvig fortsatte advokat K.L. Németh i processkrifterne til voldgiftsretten med at anføre, at klager havde begået groft bedrageri og groft mandatsvig og anvendte i den anledning formuleringer, der betegnede klager som bedragerisk, svigagtig mv.,« skriver Advokatnævnet.

Det er ikke første gang, at Karoly Németh har tilsidesat god advokatskik, lyder det fra Advokatnævnet.

Det er ifølge nævnet også sket i 2010 og i 2013.