TomTom forgyldes efter Apple-aftale

Den trængte kortproducents aktie steg med 12 procent, efter at hollænderne skal levere digitale landkort til Apple.

TomTom har endelig fået vind i sejlene igen med aftalen med Apple. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endelig lysner det for den hollandske storproducent af digitale landkort, TomTom, hvis aktie skyder i vejret oven på lanceringen mandag aften af Apples nye korttjeneste.

Det er nemlig TomToms landkort, som ligger til grund for den nye Apple Maps, som kaster Google Maps ud af Apple-udstyret og dermed lægger op til en hed nærkamp på Googles hjemmebane.

TomTom-aktien steg med 12 procent på børsen i Amsterdam tirsdag formiddag oven på annonceringen af aftalen med Apple. TomTom skal levere både kort og relaterede oplysninger.

Den hollandske kortproducent har - ligesom de øvrige, klassiske GPS-leverandører - haft en hård tid, efter at først Google og siden Nokia kastede sig over digitale landkort. Nokias korttjeneste har hidtil været den eneste, hvor man kunne hente kortene ned på sin telefon og dermed ikke være afhængig af en dataforbindelse, når man faktisk skulle finde vej. Google har netop besluttet at følge efter. Hvorvidt Apples kort også kan hentes på forhånd, er der endnu ingen meldinger om.

Ifølge TomTom er Nokia, Google og TomTom selv de tre største udbydere af digitale landkort. Alle Android-telefoner anvender Google Maps, alle Windows Phone-telefoner bruger Nokia Maps, og indtil mandag - og en rum tid endnu - har alle Apple-telefoner også brugt Google men skifter nu til TomToms kort.

TomTom havde i første kvartal af 2012 et underskud på to millioner euro, og omsætningen faldt med 12 procent i forhold til for et år siden.