Toms: Umuligt at undgå børnearbejde

Det er ikke muligt at undgå børnearbejde, når der skal produceres chokolade i Danmark, erkender direktøren i chokoladekoncernen Toms Group.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som chokoladeproduktionen ser ud i Danmark, er det umuligt at undgå, at der er børnearbejde involveret. Det erkender fra administrerende direktør i Toms Gruppen, Jesper Møller.

- Det må alle, der producerer chokolade desværre leve med, som det er i dag. Alle skal bruge chokoladesmør til at producere chokolade, og det kan kun fås fra nogle få store udbydere, der køber deres produkter fra et antal lande, siger han.

Blandt de lande er Elfenbenskysten, hvor der ifølge Ekstra Bladet ofte er tale om, at der benyttes børneslaver på kakaoplantagerne. Jesper Møller kan derfor ikke garantere, at Toms ikke køber produkter fra plantagerne med børnearbejde.

- Elfenbenskysten producerer 40 procent af verdens chokolade, så det kan man ikke droppe, siger Toms-direktøren.

Han understreger, at Toms mest af alt køber sine kakaobønner i Ghana, hvor der er bedre muligheder for at sikre sig, at der ikke har foregået børnearbejde på plantagerne - men helt udelukkes kan det ikke.

- Vi har en antagelse om, at det ikke sker, for bønnerne kommer fra landsbyer, vi har et godt kendskab til, men man kan desværre ikke give garantier for, at alle børn er blevet behandlet ordentligt, siger han og fortæller, at firmaet fokuserer på at minimere problemets omfang mest muligt.

- Vi gør en hel del. Vi har kørt et stort uddannelsesprogram, hvor vi også har uddannet farmere i, hvordan man skal behandle børn ordentligt, siger han og understreger, at Toms vil blive ved med at engagere sig i sådanne projekter.

/ritzau/