Toms bøvler med dyr kakao og tysk problembarn

Chokoladekoncernen Toms Gruppen er presset af dyre kakaopriser og et tysk fejlkøb, der fortsætter med at tære på det danske selskabs finanser. Toms tyske forretning kostede i 2015 omkring 26 mio. kr. i ekstra ordinære omkostninger.

Høje priser på råvarer som mandler og kakao presser indtjeningen hos chokoladeprdoucenten Toms Gruppen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Toms Gruppen padler rundt i en række velkendte problemer med pres på råvarepriserne og fortsatte problemer med selskabets tyske opkøb. Alligevel har chokoladeproducenten trods alt formået at vende et underskud fra 2014 på 44 mio. kr. til et overskud på næsten 50 mio. kr. i det seneste regnskabsår.

Toms har grundlæggende sparet sig til de sorte tal, da selskabets omsætning står i stampe med en minimal stigning på 7 mio. kr. ud af et samlet salg på knap 1,8 mia. kr. i 2015.

Toms Gruppens topchef, Carsten Lyngsø Thomsen, kalder selskabets regnskab »tilfredsstillende« set i lyset af, at chokoladeproducenten er presset på indtjeningen, fordi priserne på råvarer som mandler og kakao har været stigende. Carsten Lyngsø Thomsen gør sig ingen illusioner om, at salget af chokolade og søde sager har kurs mod bedre tider.

»Vi tror ikke, at den samlede efterspørgsel på konfekturemarkedet vil stige de kommende år. Vores mål er i stedet at vinde markedsandele på vores primære markeder, der er i Danmark, Tyskland og Sverige samt travel retail,« siger Toms-topchefen i forbindelse med regnskabet.

Chokoladeproducentens årsregnskab blev igen i 2015 plaget af opkøbet af tyske Hanseatische Chokolade fra 2012, da den danske chokoladekoncern måtte tage en ekstraordinær omkostning på 26 mio. kr., som er gået til at skærpe det tyske problembarns produktion. I 2014-regnskabet snuppede den danske chokoladekoncern en afskrivning på hele 66,4 mio. kr. på det tyske køb.

Det var Toms tidligere direktør, Jesper Møller, der stod bag det fejlslagne opkøb af tyske Hanseatische Chokolade. Jesper Møller blev i april 2014 fyret fra sit job som Toms-direktør efter ni år på grund af dårlige resultater.