Tommelfingeren op for Facebook

Erhvervslivet jubler over, at nu også Facebook slår sig ned i Danmark. Dog bør nogle afgifter fjernes, så det kan betale sig at bruge overskudsvarmen fra computerserverne i danske stuer.

Også Odenses borgmester, Peter Rahbæk, vendte tommelfingeren opad, da han torsdag formiddag endelig afslørede Facebooks byggeplaner i området. Foto: Claus Fisker, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er opadvendte »Synes om«-tommelfingre fra erhvervslivet til Facebooks beslutning om at bygge et otte fodboldbaner stort datacenter ved Odense.

»Det er meget glædeligt, at Danmark har tiltrukket endnu en af verdens absolut største, digitale virksomheder. Det skaber grobund for nye arbejdspladser og skærper den digitale profil i Danmark,« siger Adam Lebech, direktør for Dansk Industris brancheorganisation for IT og tele, DI Digital.

Han fremhæver stabiliteten i samfundet, forsyningssikkerheden med grøn energi, IT-sikkerheden og muligheden for at skaffe kvalificerede medarbejdere som årsager til gigantens valg af Danmark, hvor også Apple er i færd med at bygge, nemlig et tre gange så stort datacenter i Foulum ved Viborg - en investering til 6,3 milliarder kroner.

Hurra for udenlandske investeringer

Dansk Erhverv, der er arbejdsgiverforening for 17.000 virksomheder og 100 brancheorganisationer inden for handel, rådgivning, videnservice, oplevelse, velfærd samt transport, ser Facebooks byggeri som en indsprøjtning af udenlandsk kapital og kompetencer.

»Det er meget tiltrængt, da Danmark har et stort underskud af udenlandske investeringer,« siger chefkonsulent Poul Noer fra Dansk Erhverv.

Med investeringerne følger øgede skatteindtægter, ligesom »udenlandske erfaringer kan føre til en mere effektiv produktion og højere produktivitet«. Derimod er han negativ over for, hvad han kalder »protektionistiske vinde, hvor nogle lande stiller krav om, at data skal gemmes på servere, der fysisk er placeret inden for de pågældende landes egne grænser«. Det gør det sværere at få god økonomi i at bruge netbaserede tjenester og programmer.

Afgifterne ligger i vejen for at bruge overskudsvarmen

Brancheforeningen Dansk Fjernvarme anslår, at den overskudsvarme, som Apples og Facebooks to datacentre vil levere, fordi computerserverne skal arbejde hårdt, vil kunne opvarme flere end 35.000 husstande. Men der er lige et par afgifter, som lægger sig hindrende i vejen.

»De snurrende servere frigiver en hel masse overskudsvarme. Den vil vi med fordel kunne omsætte til billig fjernvarme, så den kan bruges til at opvarme de danske stuer. Skal vi gøre dette tilvirkelighed, får fjernvarmeselskaberne brug for at kunne investere i store, eldrevne varmepumper. Det er der ikke økonomi at gøre lige i øjeblikket, da den el, der skal drive varmepumperne, er belagt med en række skatter og afgifter. Her vil det naturligvis give mening, at man fra politisk side lavede en målrettet lempelse af afgifterne, så vi kunne sende overskudsvarmen ned i fjernvarmerørene og ikke op til fuglene,« siger direktør Kim Mortensen fra Dansk Fjernvarme.