Tomme tårne tynger Parken

De nyopførte kontortårne er en sten i skoen på Parkens overlevelseskamp. Over halvdelen af lokalerne i Parken står tomme, og målsætning om at have dem fyldt inden for to år er urealistisk, lyder vurderingen.

Parken har altså en såkaldt tomgangsprocent på 63 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Elevatorkøen i Parkens kontorlokaler kan ikke være lang. Knap et år efter, at de to nyopførte kontortårne i Parken stod indflytningsklar, er det stadig over halvdelen af lokalerne i Parken, der står tomme. Dermed er ejendomsudlejningen blevet en alvorlig udfordring for koncernen, der bakser med en kæmpegæld og et magert overskud.

Parken råder i alt over 23.500 kvadratmeter erhvervslokaler, men en optælling af de ledige lokaler, der står til udlejning hos NyBolig Erhverv – som er Parkens mægler – viser, at der endnu er 15.137 kvadratmeter ledige på Øster Alle. Parken har altså en såkaldt tomgangsprocent på 63 procent, og dertil skal lægges, at underholdningskoncernens egen administration optager 12 procent af lokalerne i Parken.

Det københavnske bybillede er generelt præget af mange »til leje«-skilte, men det er opsigtsvækkende, at der er så mange tomme lokaler på Øster Alle, hvor Parken har hjemme. Det vurderer Stig Lintrup, der er adm. direktør og partner hos erhvervsmæglerne Lintrup & Norgart A/S, der lejer erhvervslokaler ud i København og Hellerup.

»Som vi ser det, er den generelle tomgangsprocent mellem 8 og 12 procent, som markedet er nu. Der er nogle, det går okay for, typisk City og brokvarterne, og så ser man eksempler på ejendomme, gerne i periferien af byen, der har det rigtig svært,« siger han og tilføjer:

»Parken er beliggenhedsmæssigt et attraktivt sted, så det er mest et spørgsmål om lejeniveauet.«

Og netop lejeniveauet er da ifølge flere kilder også årsagen til, at Parken har svært ved at finde lejere.

Tomgang

Ifølge NyBolig Erhvervs hjemmeside ligger lejen per kvadratmeter i Parken på 1.400 kroner, hvilket er ganske normalt, men driftsudgifterne er til gengæld ikke til at spøge med

»Jeg vil tro, at driftsomkostningerne i Parken realistisk ligger mellem 350 og 450 kroner for nybyggeriet, da det er niveauet for den type ejendomme sammenlignet med f.eks ejendomme i Tuborg Havn og Nordhavnen. Dermed ender bruttolejen i niveauet 1.750 - 2.150 kroner, og det er i den dyre ende, så der skal givetvis en korrektion til, før man får udlejet de sidste arealer,« siger Stig Lintrup.

De tomme lokaler i Parken er et stort problem for underholdningskoncernen, der slås med en gæld på 1,4 milliard kroner og kæmper for at få et stabilt overskud i driften inden 2012, hvor afbetalingen af et lån på knap 400 millioner kroner til bankforbindelsen Nordea begynder. I det prospekt, Parken udsendte i forbindelse med forårets kapitalrejsning, fremgår det, at koncernen selv kalkulerer med, at tomgangsprocenten i ejendommene er afviklet inden 2012, og at indtægterne dermed er markant højere. Men det er urealistisk, lyder vurderingen fra Steven Brooker, analytiker i SEB Enskilda:

»Det er lidt friskt at tro, at de kan nå det på to et halvt år, når man ser på, hvordan det ellers går ejendomsmarkedet. Og lykkes det dem ikke, så skal forudsætningerne for de fremtidige lejeindtægter og værdifastsættelsen af cashflow justeres, akkurat som vi også har set alle andre ejendomsudlejer være igennem. Så for mig at se ligger der en potentiel nedskrivning på ejendommene.«

Parken: Vi har en plan

Også hos DanBolig Erhverv København tvivler man på Parkens målsætning om at annullere tomgangsprocenten på så kort tid. Direktør Torben Lund peger på, at efterspørgslen på erhvervsejendomme hænger nøje sammen med den almindelige erhvervsudvikling.

»Vi ser ikke, at der vil ske nogen væsentlig bedring i situationen det næste halve til hele år. Derfra er det svært at sige. Men skal de ændre på deres tomgang, bliver de nok nødt til at sænke lejeprisen eller lave andre tiltag.«

Formand og fungerende direktør i Parken Sport & Entertainment Hans Munk Nielsen afviser dog, at de tomme lokaler kræver akut handling fra Parken-ledelsens side.

»Det er klart, at vi har nogle lokaler, vi gerne vil have lejet ud, men vi har også en plan, som vi vedtog i forbindelse med vores turn around-plan fra slutningen af sidste år. Den følger vi, så vi ser ikke noget problem i, at der ikke er helt fyldt op i Parken lige nu. Det skal nok komme,« siger han.