Tøv med bankunionen

Bankunionen kan hjælpe Danmark med problemer, vi ikke selv kan håndtere, men der er stadig mange uklarheder, som der skal kastes lys over, før vi tager stilling til vores indmeldelse, lyder vurderingen fra de økonomiske vismænd.

De økonomiske vismænd, med overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen i midten, fremlægger deres forårsrapport i maj måned. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vent. Så klar er meldingen fra Det Økonomiske Råd, når spørgsmålet er en eventuel dansk indtræden i den europæiske Bankunion.

Rådets formandskab, der i daglig tale kaldes de økonomiske vismænd synes egentlig at idéen om en bankunion er god, mener alligevel at det er for risikabelt at melde sig til, før man kan tage stilling til unionens endelige udformning.

Det skriver vismændene i deres halvårlige rapport, som er offentliggjort tirsdag middag.»Grundlæggende giver en bankunion på EU-niveau god mening, men set i lyset af, at der er flere uafklarede vigtige forhold, anbefales det, at Danmark afventer bankunionens endelige udformning, inden der tages stilling til, om Danmark skal deltage,« skriver vismændene.

De fremhæver, at der endnu ikke er opstillet præmisser for deltagelsen af ikke-eurolandene som Danmark er iblandt, for effektiviteten af afviklingsmekanismen  og bidragene dertil.

Den fælles afviklingsfond får en kapacitet på 55 milliarder euro til at stille garantier og bidrage med akut kapitaltilførsel til nødlidende banker. Afviklingsfonden skal finansieres af den europæiske banksektor, og det er netop disse bidrag, som der endnu er uklarhed om, hvordan skal fordeles.

Det bekymrer vismændene.»Den endelige udformning af bidragene udestår. SRM (afviklingsmekanismen red.) idebærer således potentielt en deling af udgifterne i forbindelse med håndtering af nødlidende banker op til kapaciteten i afviklingsfonden,« skriver vismændene, som understreger, at det på den baggrund er afgørende på forhånd at have klarhed over bankernes helbred.

»Det understreger vigtigheden af, at ECB foretager en grundig analyse af sundhedstilstanden i de enkelte banker, inden det fælles finanstilsyn og den fælles afviklingsmekanisme træder i kraft,« skriver de.