Tørre lommesmerter tynger iværksætterne trods opsving

Trods tegn på, at krisen er ved at løje af, oplever mange iværksættere, at det er mere end svært at skaffe frisk kapital, viser en temperaturmåling blandt DI-medlemmer.

Iværksættere tørster efter penge til nye projekter. Foto: Mads Nissen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pengene hænger ikke på træerne – langt fra. En undersøgelse blandt industriens organisations medlemmer indikerer, at de fleste nystartede virksomheder stadig oplever, at det i en eller anden grad er et problem at skaffe den nødvendige kapital.

DI-undersøgelsen er blot en mindre rundspørge blandt et panel af virksomheder og skal derfor ikke tages som mere end en strømpil.

Det ændrer dog ikke ved, at undersøgelsens konklusion bekræfter det billede, som, flere aktører oplever, er fremherskende – nemlig at både nystartede selskaber og vækstvirksomheder har svært ved at skaffe kapital til vækst. Det forklarer direktør for de små- og mellemstore virksomheder og entrepreneurship i DI, Sidsel Dyrholm Holst.

»Vi kan se, at trods forskellige tiltag og måske også lidt bedre økonomiske vinde, så er det stadig en stor udfordring for iværksættere at skaffe finansiering og kapital til de aktiviteter, de har i deres virksomheder. Der er stadig mange, der oplever, at adgangen til et banklån føles nærmest umulig,« siger hun og tilføjer:

»Det hæmmer deres muligheder for at udvikle sig, komme videre og vækste. Det er en udfordring.«

I Dansk Iværksætterforening bekræfter formand Christian Walther industriorganisationens opfattelse af situationen lige nu. Men han mener også, at iværksættere og ejerledere bør vende blikket lidt indad. Han oplever nemlig, at mange hænger fast i en før-krise-opfattelse af, hvad bankernes rolle er, og hvad de i praksis kan tilbyde.

»Jeg hører ofte, at det virker som om, at bankerne ikke er villige til at løbe en risiko. Man sammenligner med tiden før krisen, hvor iværksættere ofte kunne få et lån, og banken så at sige var ligeglad med, hvad man brugte det til, da de alligevel bare havde sikkerhed i folks hjem,« siger han og tilføjer:

»Folk har bare ikke den friværdi i deres bolig, som de havde før krisen. I dag skal man ud at låne på sit glatte ansigt – og det er svært.«

Bankerne har nu engang nogle krav til en virksomheds drift, når de skal låne penge ud. Og ifølge bankernes organisation, Finansrådet, så har de som sådan ikke ændret sig. Når iværksættere oplever, at det er svært at få banklån, skyldes det nok ofte for høje forventninger, lyder forklaringen.

Derfor peger Dansk Iværksætterforenings formand da også på, at det er en god ide at se på andre muligheder, når man søger frisk kapital. Der er muligheder som bl.a. venturefonde, offentlige låneordninger som dem, Eksportkreditfonden tilbyder, samt crowdfunding, der er begyndt at komme på banen de seneste år. Skal man i banken med hatten i hånden, så er Christian Walthers råd klokkeklart: Forbered dig godt. I sit virke i investeringsselskabet Sealand Capital oplever han nemlig ofte, at folk ikke præsenterer en gennemarbejdet og tilstrækkelig overbevisende forretningsplan. Og bliver han ikke overbevist – så er chancen for, at banken gør, i hans optik minimal.