Tørken får landmænd til at sætte svin til salg

Tørken rammer svineproducenterne hårdt på pengepungen, hvilket især britiske griseavlere kan mærke.

Priserne på foder kan efter tørken i USA ramme svineproducenterne hårdt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kan være udsigt til mindre bacon og svinepølser til næste år. Grundet tørken er foderpriserne steget gevaldigt, og det rammer svineproducenterne på pengepungen og får dem til at sælge deres svin, skriver den engelske Yorkshire Post.

Over sommeren har tørken ramt hårdt, og især i USA, hvor ”kornkammeret” i Midtvesten har oplevet en ekstrem varme og tørke, der har sendt kornpriserne til vejrs. Det er tidligere meldt ud, at det kan hæve fødevarepriserne på specielt majsprodukter som for eksempel popcorn, da majshøsten særligt har slået fejl.

Nu ser den voldsomme tørke ud til at ramme endnu bredere. Svineproducenter i Storbritannien ser sig nemlig nødsaget til at sælge deres svin, fordi foderpriserne er så høje, som de er. Det kan simpelthen ikke betale sig for dem at holde grisene i stalden.

Foreløbig er de britiske svineproducenter hårdest ramt, men det kan hurtigt sprede sig. Landmændene opfordrer køberne i Storbritannien til kun at købe svinekød fra eget land, så de kan sikres en indtægt, når foderet til svinene viser sig at være så dyrt.

Foderpriserne er estimeret til at være steget med hele 25 procent, hvilket får National Pig Association (NPA) til at slå alarm. Hvis svineproducenterne fortsat sælger ud af deres svin, vil produktionen af svinekød ligeledes mindskes, hvilket kan betyde, at bacon og pølser bliver dyrere, og det kan true svinekødets position på markedet som værende billigt, rødt kød.

”Svin har altid været det billige kød. Det er halv pris af oksekød og lam. Vi har desperat brug for, at fødevareprisen stiger moderat, så vi kan sikre svineproducenterne en fremtid i industrien, men vi vil fortsat have det til at være det billigste røde kød,” siger Richard Longthorp, der er formand for National Pig Association til Yorkshire Post.

NPA har nu taget aktion efter, at de fandt frem til, at de svineproducenter, der står for hele 10 procent af landets svineproduktion, kan ende med at blive tvunget ud af industrien i enden af år 2012, hvis ikke der sker noget. De bliver støttet op markedsanalyser fra British Pig Executive, der ligeledes fastslår, at producenterne taber penge på hvert svin, de sælger.