Tøjmilliardær og Café Norden i åbent opgør om husleje

Rigmanden Troels Holch Povlsen og ejeren af den københavnske Café Norden, Flemming Holm Knudsen, er tørnet sammen i retten i en sag om husleje. Striden blev udløst, mens modehuset Prada forsøgte at overtage Café Nordens lejemål i Holch Povlsens ejendom.

Cafe Norden Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I al ubemærkethed har der udspillet sig et spektakulært og kulørt drama mellem en af Danmarks rigeste mænd, Troels Holch Povlsen, og ejeren af den velbesøgte københavnske Café Norden, Flemming Holm Knudsen.

Rigmanden Troels Holch Povlsen, der er blevet rig på modehuset Bestseller, ejer den flotte ejendom på Strøget i København, hvor Café Norden lejer sig ind. Lejer og udlejer har været på kollisionskurs i flere år, og indimellem er bølgerne gået højt.

På et tidspunkt har Flemming Holm Knudsen kastet en kontrakt i hovedet på Troels Holch Povlsen, fordi Holch Povlsen ikke troede på, at Café Norden havde afståelsesret, altså ret til at overdrage lejemålet til en anden lejer.

I 2012 blev kimen lagt til en strid, som stadig står på. Flemming Holm Knudsen og Troels Holch Povlsen var i 2012 begge involveret i forhandlinger med det italienske modehus Prada, som var meget interesseret i at overtage Café Nordens lejemål i Holch Povlsens ejendom.

Prada var villig til at betale Flemming Holm Knudsen 60 millioner kroner for at overtage cafélokalerne og ombygge dem til en fashionabel Prada-butik i to etager. Prada var samtidig villig til at betale Troels Holch Povlsen en årlig husleje på ti millioner kroner, hvis Prada rykkede ind som ny lejer i stedet for Café Norden.

Begge beløb er så høje, at det langt ville have overgået, hvad der hidtil er set af priser på butikslejemål i den eksklusive ende af Strøget.

Men aftalen med Prada gik i vasken, da caféejeren, Flemming Holm Knudsen, pludselig hævede prisen voldsomt. Han forlangte, at Prada skulle betale 100 millioner kroner i stedet for 60 millioner kroner. Få måneder tidligere havde Flemming Holm Knudsen hævet prisen fra 50 millioner kroner til 60 millioner kroner, hvilket Prada accepterede, men hans krav om 100 millioner kroner kortsluttede processen.

Huslejen skulle forhøjes

For Holch Povlsen ville det have været en god forretning at få Prada som lejer, fordi Prada var villig til at betale væsentligt mere i husleje end Café Norden. Pradas villighed til at betale betydeligt mere i husleje var formentlig en af årsagerne til, at Holch Povlsen allerede undervejs i forhandlingerne med Prada i 2012 varslede, at Café Norden skulle betale mere i husleje.

Troels Holch Povlsen ville hæve den årlige husleje for Café Norden fra 6,7 millioner kroner til næsten ti millioner kroner. Flemming Holm Knudsen, der ejer cafeen sammen med sin kone, svarede igen med i stedet at forlange huslejen sat ned.

For Café Norden ville det være en betydelig meromkostning at skulle betale næsten 3,3 millioner kroner ekstra i årlig husleje, men det ville ikke true cafeens eksistens.

Striden endt i retten

Café Norden har i mange år været en velbesøgt og veldrevet forretning med fremgang i resultaterne. Cafeen har cirka 900.000 gæster om året og havde sidste år et overskud før skat på 6,7 millioner kroner ud af et brutto­resultat på 27 millioner kroner.

I maj 2013 opgav Holch Povlsen at nå til enighed med Flemming Holm Knudsen om huslejestriden og lagde sag an mod Café Norden.

Troels Holch Povlsen tabte første runde i Københavns Byret, men har anket sagen til Østre Landsret, som endnu ikke har afsagt dom i sagen.

Artiklen baserer sig på følgende:

Udskrift af dombogen fra Københavns Byret, 16 sider.

Berlingskes overværelse af to rets- møder i Østre Landsret, 24. august 2015 fra 9.30-15.00, og 25. august 2015 fra 9.30-14.00.

Flemming Holm Knudsen og Troels Holch Povlsen har ikke ønsket at medvirke i artiklen.