Tøjkæder, isenkræmmere og fitnessaktører kæmper om Fætter BR-butikker

Konkursramte Top-Toys kuratorer har hyret en rådgiver til at finde nye lejere til de omkring 90 butikker i Danmark. Mange forskellige aktører har meldt sig på banen som arvtagere, mens Salling Group åbner for at drive Fætter BR-butikker videre.

Salling Group holder alle muligheder åbne og vil ikke udelukke, at de vil fortsætte med at drive Fætter BR-butikker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Danmarks største dagligvarekoncern, Salling Group, kunne torsdag fortælle, at den har købt en stor del af resterne af konkursramte Top-Toy, der drev kæderne Fætter BR og Toys'R'Us.

Både varelager og rettighederne til Fætter BRs navn fik Salling Group sikret sig for et ukendt beløb. Men tilbage står stadig mere end 90 butikslokaler rundtomkring i de danske byer, og de skal have nye lejere.

Til at afsætte lokalerne og skrabe så mange penge som muligt sammen til Top-Toys' kreditorer har konkursboets kuratorer hyret Henrik Libak, som ejer rådgivningsvirksomheden Libak Retail.

Top-Toy ejer ikke butikkerne, så det, der skal sælges, er de såkaldte nøglepenge. Altså det beløb, man betaler for at rykke ind i en butik, mens der også ligger en værdi i form af forudbetalt husleje.

Ifølge Henrik Libak har en lang række detailaktører henvendt sig. Han vil ikke nævne navne, men oplyser, at det både er aktører inden for salg af tøj, sko, isenkram, personlig pleje, kosmetik, sportsudstyr, legetøj, bolig, elektronik samt restauranter og fitnesskæder, der har meldt sig på banen.

»Det er mange forskelligartede butikker og kæder. Der er ikke én, der har budt på mange butikker, så det er et større puslespil, vi skal have lagt. Udlejerne har også noget at skulle have sagt. Hvis det f.eks. er i et lille center, hvor der i forvejen er mange isenkrambutikker, vil udlejeren måske ikke have endnu en ind,« siger han.

Salling Group åbner for at drive Fætter BR-butikker videre

Også dagligvarekoncernerne Aldi, Lidl, Coop og Salling Group skulle være interesseret i nogle af lokalerne, men Henrik Libak oplyser, at han endnu ikke har modtaget henvendelser fra dem.

Salling Groups pressechef, Mads Hvitved Grand, oplyser, at koncernen holder alle muligheder åbne og godt kan finde på at drive Fætter BR-butikker videre.

»Vi er altid interesseret i gode lokationer og de bedste placeringer, og det vil være det samme med de lejemål, der er blevet ledige på grund af Top-Toys konkurs,« siger han og tilføjer:

»Nu er aftalen med kurator lukket, og den har aldrig omfattet lejemålene, så nu handler det om at få varelageret skudt af i vores eksisterende kanaler, så vi ikke brænder inde med det, og så er vi i en lidt eksplorativ fase, som handler om, hvordan vi bruger brandet bedst, og der har vi ikke lukket ned for nogle scenarier endnu. Vi kigger ind i alle muligheder,« siger han.

Mads Hvitved Grand peger på, at Salling Group også er på jagt efter lokaler til burgerkæden Carl's Jr., som koncernen har rettighederne til at placere i Danmark, samt Starbucks, som selskabet har et samarbejde med, ligesom Salling Group også er på udkig efter placeringer til Føtex Food og Netto.

Ifølge Henrik Libak er det dog begrænset, hvor mange af Top-Toys butikker, der kan huse supermarkeder.

»Mange af Fætter BR-butikkerne ligger jo i gågader, hvor der slet ikke må ligge supermarkeder på grund af lokalplaner,« siger han.

Forventer ikke at finde arvtagere til alle butikker

Det har ikke været en dans på roser at drive fysiske butikker de seneste år, hvor en lang række butikker er lukket. Henrik Libak regner da heller ikke med, at han kan afsætte alle lokalerne.

»Vi er også ude og påvirke vores netværk, som består af ca. 270 detailkæder, men vi regner ikke med at kunne afsætte alle 90 lokaler. I nogle af centrene er der nogle skarpe klausuler på, at butikkerne skal bruges til legetøj. Så hvis vi ikke lige har en legetøjsaktør, der vil have lokalet, kan udlejer afvise vores lejer,« siger Henrik Libak, der ikke vil oplyse, hvor mange lokaler han regner med at få lejet ud, eller hvor meget det vil indbringe til kreditorerne.

Han kan heller ikke sige noget om, hvornår lokalefordelingen er afsluttet, men oplyser, at konkursboet ikke kan gøres endeligt op, før der er styr på butikkerne.

»Så det er klart, at kuratorerne ønsker, at vi arbejder så hurtigt som overhovedet muligt,« siger han.

Derudover mangler der stadig en afklaring på Top-Toys aktiviteter i Norge, Sverige, Finland og Island, hvor koncernen også har butikker.

Legetøjskæmpen erklærede sig kort før nytår konkurs efter en stribe år med skrantende økonomi og et stærkt utilfredsstillende julesalg i 2018. Flere end 3.000 mennesker står til at miste deres job, og konkursen efterlader flere banker og legetøjsleverandører med et samlet tab på 1,8 mia. kr.

Bankerne står dog til at få dækket en del af deres tab, mens leverandørerne efter alt at dømme ikke skal regne med noget, da bankkonsortiet bag Top-Toy sidste år tog pant i aktiver for 714 mio. kr.