Tobaksgigant vil satse på e-cigaretter

Tobakskæmpen Philip Morris går nye veje og vil bl.a. satse på det hastigt voksende marked for e-cigaretter. Alternative cigaretprodukter skal skabe ny vækst.

Foto: Bax Lindhardt. E-cigaretter vinder hastigt frem i lande verden over i disse år.
Læs mere
Fold sammen
Mens salget af traditionelle cigaretter falder år efter år, stormer salget af e-cigaretter frem i mange lande i disse år.

Vækstraterne for de alternative cigaretprodukter er så høje, at verdens største tobakskoncern, Philip Morris International, der bl.a. står bag Marlboro, nu går helhjertet ind på markedet for e-cigaretter.

De elektroniske cigaretter bruges ellers af mange som en hjælp til rygestop, men Philip Morris ser samtidig e-cigaretter og andre alternative produkter som en vej til ny vækst for en udfordret branche.

Største enkeltstående vækstmulighed

Koncernchefen i Philip Morris fastslår nu, at selskabet har planer om at begynde at sælge e-cigaretter i andet halvår af 2014.

"Den største enkeltstående vækstmulighed for os ligger i kommercialiseringen af produkter med reduceret risiko,'' siger den adm. direktør i Philip Morris, Andre Calantzopoulos, ifølge Wall Street Journal.

Flere af de lidt mindre internationale konkurrenter som f.eks. British American Tobacco, Japan Tobacco og Imperial Tobacco har enten lanceret eller er på vej til at lancere e-cigaretter.Markedet for elektroniske cigaretter fylder trods stor vækst fortsat kun en brøkdel af enorme globale marked for almindelige cigaretter. Ifølge Wall Street Journal er det globale marked for e-cigaretter på omkring 2 mia. dollar (11 mia. kr.), mens det traditionelle globale tobaksmarked er på omkring 800 mia. dollar (4.430 mia. kr.) om året.

I Danmark og mange andre vestlige lande vinder de elektroniske cigaretter kraftigt frem i bybilledet i disse år. E-cigaretter indeholder en væske, der opvarmes, så brugeren kan »ryge« damp. Væksten indeholder nikotin, men de elektroniske cigaretter betragtes af de fleste som mindre skadelige end almindelige cigaretter.

Myndigheder verden over diskuterer i disse år, om e-cigaretterne er en ny vej til nikotinafhængighed, eller om de skal omfavnes som en hjælp til rygeafvænning.

På den ene side er det åbenlyst, at mange rygere, der ønsker at droppe smøgerne, bruger samtidig e-cigaretter som erstatning for den almindelige røg. Omvendt frygter mange, at især unge ikke-rygere kan ende med at blive nikotinafhængige, hvis de begynder at pulse løs på e-cigaretterne. Samtidig er der stor diskussion af, hvordan stofferne i e-cigaretter påvirker helbredet på længere sigt.Ud over almindelige cigaretter fortæller Philip Morris-topchefen, at han ser endnu større potentiale i et andet alternativt produkt, der ligeledes skulle reducere sundhedsrisikoen i forhold til almindelige cigaretter.

Selskabet har nemlig udviklet en anden teknologi, der i højere grad ligner traditionelle cigaretter. Teknologien baserer sig ligesom e-cigaretter på opvarmning og ikke decideret afbrænding, men bruger tobak i stedet for væske og er ikke batteridrevet.

Philip Morris-chefen siger, at selskabet nu forventer at begynde at teste det nyudviklede produkt i forskellige byer i løbet af andet halvår 2014 med den første nationale lancering i 2015. Tidligere var forventningen, at det nye produkt først ville blive lanceret i 2016 eller 2017.