Tobaksgigant går efter lynnotering til over 11 mia. kroner

Scandinavian Tobacco Group kan være børsnoteret allerede 11. februar, erfarer Berlingske. Men global børsuro kan dog stikke en kæp i hjulet på børsnoteringen, der bliver den første i Danmark i næsten et år.

Den nye topchef i Scandinavian Tobacco Group, Niels Frederiksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tilløbet har været langt. Ejerkredsen bag Scandinavian Tobacco Group (STG) har i næsten to år arbejdet på en ny ejerstruktur i verdens største cigarproducent, der har hovedsæde i Søborg nord for København. Nu er børsprocessen formelt skudt i gang, og selskabet går efter en lynnotering på fondsbørsen i København.

STG ejes i dag af de to danske tobaksfonde Augustinus og C.W. Obel samt af den svenske snusproducent Swedish Match.

Op mod 40 procent af aktierne i STG kan blive solgt, så Augustinus/C.W. Obel efterfølgende har 31 procent tilsammen og Swedish Match 29 pct. Mens de to danske ejere ventes at fortsætte som aktionærer på den lange bane, venter alle, at Swedish Match sælger resten af sine STG-aktier, så snart det er muligt.

Berlingske erfarer fra kilder i og omkring tobaksselskabet, at det kan være børsnoteret om bare fire uger fra nu. Allerede om 14 dage ventes børsprospektet sendt ud. Selskabet skulle sammen med sine rådgivere i JP Morgan, Deutsche Bank og Nordea gå efter torsdag den 11. februar som første børsdag for cigar- og pibetobaksselskabet, erfarer Berlingske om den ellers stærkt hemmeligholdte dato.

»Det kan man ikke afvise, lad os sige det sådan,« siger STGs bestyrelsesformand Jørgen Tandrup til Berlingskes oplysninger om tidsplanen.

STG satte torsdag spurten ind mod børsen, da selskabet formelt bekræftede, at en børs-proces er i gang. Det skete med en såkaldt intention to float-meddelelse. Det komprimerede forløb frem mod en notering skal sikre, at STGs børsarbejde ikke rammer ind i den ventede meganotering af DONG Energy, som også ventes dette forår, og som vil optage både rådgivere og investorer.

Børsværdien af STG er endnu ukendt, og aktiemarkedet vil først få en indikation, når børsprospektet sendes ud.

Men Berlingske kan allerede nu afsløre, at bankkonsortiet bag noteringen går efter en startkurs i STG, der værdisætter det samlede selskab til mindst 11 mia. kroner. Bankerne, der rådgiver STG, skeler til andre tobaksvirksomheder, eksempelvis cigaretselskabet British American Tobacco, som handles til 17 gange indtjeningen. Hvis en pris i det niveau kommer til at gælde for STG, vil virksomheden komme til at koste over 11 mia. kroner baseret på indtjeningen i 2015, ifølge Berlingskes beregninger.

Men meget kan nå at gå galt i børsprocessen. For global aktieuro øger usikkerheden og presser priserne ned, og det kan få ejerne til at ryste på hånden, fordi de ikke ønsker at sælge ud af STG til en for lav pris.

»Hvis det viser sig, at vi har fejllæst markedet, så må vi trække følehornene til os. Kan vi ikke få en fornuftig pris for aktierne, så skal den ikke på børsen. Vi sælger ikke for enhver pris,« siger Jørgen Tandrup, der er bestyrelsesformand i STG.

»Vi har længe sigtet mod januar 2016, som her hvor ville gå i gang. Januar plejer at være en rigtig god aktiemåned, og det er normalt en stille måned for børsnoteringer, så det ville være lettere at få opmærksomhed. Men da vi så kom til 5. januar i år, måtte vi bare konstatere, at det ikke var tilfældet,« siger Jørgen Tandrup.

Det fik i første omgang STG til at klappe hesten. Den oprindelige plan var at lancere børsplanen i mandags, men det endte med at blive udskudt til torsdag.

»Når man ser på dividende-aktier, som er det, STG bliver, så har de faktisk været meget robuste i den her markedsturbulens, de aktier har ikke rigtig rørt sig, og det er årsagen til, at vi holder fast og melder ud, at vi nu går efter en børsnotering,« siger Jørgen Tandrup.

STG-topchef Niels Frederiksen, der kun har siddet i spidsen for selskabet siden marts sidste år, ser frem til spurten frem mod kurslisterne for cigarselskabet.

»Vi er klar, det har vi arbejdet hårdt på at blive i den periode, jeg har siddet for bordenden. Jeg mener også, jeg selv er i form til at klare det hårde arbejde, der står foran os,« siger han.

Han er helt klar over, at der med en mulig børsnotering af STG kommer meget mere fokus på selskabets politisk ukorrekte produkter.

»Ja, det er klart. Men det er et personligt valg, når man vælger at ryge, og på samme måde vil det være op til den enkelte investor, om man vil investere i tobak, uanset om man er privat investor eller pensionskasse,« siger han.

Den oprindelige plan i STG var at gå efter en børsnotering i efteråret 2014, men så sagde daværende topchef, Anders Colding Friis, pludselig op for at skifte til smykkekoncernen Pandora. Det kortsluttede børsplanerne.

Som tidligere beskrevet i Berlingske forsøgte JP Morgan på vegne af bestyrelsen at prøve at finde en ny ejer til hele eller i hvert fald den svenske del af STG. Det var drevet frem af Swedish Match, som længe gerne har villet sælge sine 49 procent af aktierne i STG.

JP Morgan blev derfor sat til at stemme dørklokker i blandt andet Londons finansdistrikt for at støve interesserede kapitalfonde op. Men ingen ville betale en tilstrækkelig høj pris.

Derfor er Scandinavian Tobacco Group slået ind på børsvejen.