Tobaksenke lægger op til at anke sag mod datter

83-årige Tineke Færch led i går nederlag i byretten i slagsmålet med Merethe Færch om 273 mio. kr. Men hendes advokat mener, at hun har en god og retfærdig sag.

Tobaksenken Tineke Færch måtte i går erkende, at tre dommere afviste alle hendes anklager mod datteren, Merethe Færch. »Byrettens dom er overraskende og synes desværre at være behæftet med en del fejl. Tineke Færch og jeg vurderer fortsat, at hun har en retfærdig og stærk sag. Det trækker op til, at dommen må ankes til landsretten,« siger Tineke Færchs advokat, Tyge Trier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 83-årige Tineke Færch led i går et stort nederlag i retssagen mod sin datter, Merethe Færch, som hun har afkrævet at betale op mod 300 mio. kr. Tineke Færch mener, at hun er offer for et komplot, hvor datteren har snydt hende for et trecifret millionbeløb. Desuden har hun slået på, at datteren har overtrådt betingelserne i aftalen i den store aktiehandel ved at gifte sig uden at have fuldstændigt særeje.

Men de tre dommere i den principielle sag var altså uenige med tobaksenken og afviste alle hendes anklager.

Tineke Færch og hendes advokat, Tyge Trier, er imidlertid ikke til sinds at opgive trods gårsdagens nederlag.

»Byrettens dom er overraskende og synes desværre at være behæftet med en del fejl. Tineke Færch og jeg vurderer fortsat, at hun har en retfærdig og stærk sag. Det trækker op til, at dommen må ankes til landsretten. Jeg vil gennemgå og drøfte dom og scenarier nøje med min klient i den kommende periode og forventer en afklaring inden Store Bededag,« siger hendes advokat Tyge Trier.

Dommerne tror ikke på forklaringer

De tre dommere, som har behandlet sagen i Retten i Helsingør, er ellers skarpe i mælet i deres begrundelse. Retten finder intet grundlag for Tineke Færchs antagelse af at have været udsat for et komplot, hedder det direkte.

Dommerne mener, at formålet med at overdrage aktierne til Merethe Færch blot var at spare skat af den forventede stigning af de aktier i Færch Holding, som Tineke Færch i 2006 solgte til datteren. Dette betegner dommerne som »en helt sædvanlig og i almindelighed velbegrundet og fornuftig foranstaltning i familieforhold«. Dommerne vurderer også, at Tineke Færch var bekendt med dette, og at hun ikke blev foreholdt oplysninger af betydning for aktiernes værdi.

Dommerne lægger heller ikke vægt på, at Merethe Færch giftede sig uden at sikre sig fuldstændigt særeeje til trods for, at dette var en betingelse i aftalen mellem mor og datter. Dommerne vurderer dette som en undskyldelig misforståelse, som skyldtes en fejl hos rådgiverne.

Dommerne tror ikke på Tineke Færchs forklaringer, når det gælder flere møder og deltagerne i møderne. Flere steder peger de i dommen på, at hun stod alene med sin forklaring over for andre mødedeltagere og rådgivere.

Tyge Trier vil ikke kommentere yderligere på, hvorfor det kan give mening at anke dommen. Men ifølge Berlingskes oplysninger lægger holdet af rådgivere omkring Tineke Færch især vægt på, at der er flere faktuelle fejl i dommen. Fejlene vedrører blandt andet omtalen af Tineke og Merethe Færchs tidligere fælles rådgivere fra det nu lukkede advokatkontor Lind Cadovius.

Spørgsmålet om fuldstændigt særeje

Ifølge dommen var Lind Cadovius uvidende om kravet om, at Merethe Færch skulle have fuldstændigt særeje. Men faktum er, at Lind Cadovius selv udformede aftalen og dermed ikke kunne være uvidende om kravet. Det har været et vigtigt element i retssagen, at aktieoverdragelsesaftalen cirkulerede i to forskellige versioner – én, som indeholdt kravet om særeje, og én uden dette krav.

Medvirkende til Tineke Færchs formodede beslutning om at anke sagen kan være, at hun har et stort ønske om, at datteren Merethe Færch forklarer sig i retten. Merethe Færch mødte aldrig op i byretten på grund af en lægeerklæring om sygdom.