Tobaks-aktie til eksamen

Skandinavian Tobacco Group afleverede regnskab torsdag med et mindre gavebord til aktionærerne. Gaven kommer dagen før, at aktien skal stå på egne ben.

Scandinavian Tobacco Group kom på børsen for en måned siden, og fredag skal aktien bestå lakmusprøven, når emissionsbankerne giver aktien »fri«. Billedet er fra FTGs fabrik i Nykøbing Falster. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt
Læs mere
Fold sammen

En god pibe består af en røgkanal, der sikrer en langsom luftstrøm, som løber uden en eneste mislyd og uden nogen former for resonans. Sådan et regnskab afleverede tobakskompagniet Scandinavian Tobacco Group, STG, torsdag.

STG, der er blandt verdens førende producenter af pibetobak og cigarer, kom i 2015 ud med et overskud efter skat i 2015 på 668 millioner kroner mod 640 millioner kroner i 2014, mens omsætningen steg små ti procent til 6,7 milliarder kroner.

De grundlæggende regnskabstal forløber helt efter planen. Ingen overraskelser, fuldstændigt lydefri aflevering uden ressonans.

Det kan lyde kedeligt, men det er netop et udtryk for et godt skåret regnskab på linje med en god pibe.

»STG leverer i tråd med sine egne udmeldinger. Væksten er behersket og en fortsat indtjeningsfremgang kommer mere fra effektiviseringer end fra organisk omsætningsvækst. Det er ikke overraskende,« skriver investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.

Han kalder regnskabet »bestået«, og peger da også på, at det kun er en måned siden, at selskabet blev børsnoteret, og i den optik ville det ifølge Per Hansen være meget usandsynligt, hvis STG ikke kunne leve op til egne udmeldte forventninger.

Men et er, at STG har bestået sin regnskabs-eksamen, noget andet er, om selskabet består børseksamen. Det får vi først svar på fredag, hvor støttebenet bliver fjernet. I løbet af de første 30 dage på børsen har STG-aktien haft en såkaldt stabiliseringsagent, som består af de banker, som var med til at føre selskabet på børsen den 10. februar i år. Stabiliseringsagenterne har i 30 dage haft til opgave at understøtte aktien, så den ikke kom ud i vilde udsving. STG blev børsnoteret med en åbningskurs på 101 kroner pr. aktie. Kursen har stort set ligget stabilt lige siden.

Støttebenet fjernes

Fremlæggelsen af årsregnskabet havde nemlig en lille lækkerbisken til aktionærerne.

Bestyrelsen har på baggrund af resultatet besluttet at udbetale udbytte på fem kr. pr. aktie, hvilket er en stigning på 17 procent i forhold til 2014. Udbyttebetalingen udgør 75 procent af årets resultat. I forbindelse med børsintroduktionen lovede STG en udbyttebetaling på 70 procent af resultatet, så med stigningen får aktionærerne en lille ekstra gave, som også cementerer, at STG mener det alvorligt, når de har lovet, at selskabet er en såkaldt udbytteaktie, det vil sige en stabil aktie, som ret beset lever et stille liv uden store udsving. Signalet er, at STG en aktie med lav risiko i modsætning til andre selskaber, som oplever store udsving i løbet af året.

Adm. direktør Niels Frederiksen, STG, mener ikke, det er rigtigt at koble øget udbytte sammen med afslutningen på stabiliseringsperioden.

»Vi kan tillade os at øge udbyttet, fordi vi kan se ind i 2016-regnskabet, at der er plads til at øge udbyttebetalingen, og så er det et udtryk for bestyrelsen commitment (forpligtelse, red.) over for aktionærne. Vi har sagt, at vi er en dividendeaktie, og det lever vi op til,« siger Niels Frederiksen.

Mulige opkøbsemner

Koncernchefen forventer et stabilt 2016 med en begrænset organisk vækst i såvel omsætning som overskud. Han har på den ene side kikkerten rettet mod reguleringer i USA og Europa, som kan få konsekvenser for tobakskæmpen, og så holder han løbende øje med mulige opkøb af konkurrerende selskaber.

»Vi vil gerne være med i konsolideringen,« siger han.

STG købte selskaber i 2014, men ikke i 2015. Om det sker i 2016, tør Niels Frederiksen ikke spå om, da han ikke er »herre over timingen«. Det kræver først og fremmest, at der er selskaber til salg.

Se billederne: Dansk tobakskæmpe går på børsen

Imens holder han et skarpt øje med omkostningerne, hvor selskabet har annonceret, at der skal gennemføres optimerings- og effektiveringer, som frem til 2018 skal give en årlig besparelse på 140 millioner kroner, ligesom han i 2018 skal nå en lagerreduktion på 500 millioner kroner.

Den største udfordring i produktionspaletten er inden for maskinfremstillede cigarer, hvor toplinjen er udfordret. Ifølge Niels Frederiksen skal der arbejdes med nye produkter, stærkere markedsposition og tættere kontakt med butikkerne.